Domstraat

De Domstraat is een straat in de binnenstad van de Nederlandse stad Utrecht. Het is vernoemd naar de Domkerk, die aan het einde van de straat ligt.

Domstraat
Pand op de hoek van de Domstraat
Geografische informatie
Locatie      Utrecht, Binnenstad
BeginOudkerkhof, Achter Sint Pieter en Korte Jansstraat
EindVoetiusstraat en Domplein
Lengteca. 100 meter
Algemene informatie
Genoemd naarDomkerk
Bestratingasfalt
Opvallende gebouwenDomkerk
Overigmonumentale panden
Portaal    Stad Utrecht

Ligging

De Domstraat ligt in het verlengde van de Korte Jansstraat. Samen vormen deze twee straten de verbinding tussen het Janskerkhof en het Domplein. De straat begint bij de kruising met het Oudkerkhof en Achter Sint Pieter en loopt tot de kruising met het Domplein en de Voetiusstraat.

Geschiedenis

De Domstraat komt uit op het historische Domplein. In de middeleeuwen was de Domstraat een smalle steeg genaamd Domsteeg. Pas halverwege de negentiende eeuw is door de aanleg van de riolering de Domsteeg verbreed en omgedoopt tot Domstraat. In 2008 zijn de contouren van het Romeinse castellum Traiectum in de straat zichtbaar gemaakt door een metalen rand. Deze metalen rand is tevens zichtbaar in de Servetstraat. In 2009 wordt deze rand ook aangelegd in de straat Achter de Dom en aan het begin van de Korte Nieuwstraat

Bouwwerken en monumenten

Aan het einde van de Domstraat staat de Domkerk. In de Domstraat is ook de Utrechtse Kredietbank gevestigd. Daartegenover ligt in de Domstraat het door Willem Maas ontworpen, in 1925 gebouwde pand voor Kemink Boekhandel met drie bovenwoningen, tegenwoordig Catch en tien appartementen. Verder hield Hendrik Marsman, bekend dichter en advocaat, van voorjaar tot einde zomer 1933 kantoor op de hoek van de Domstraat en de Voetiusstraat. Ter herinnering hieraan hangt een plaquette met een van zijn gedichten aan de muur: "Geen stijl, maar des te meer karakter heeft de stad, een harde en benepen eigenzinnigheid, die zich de maat van alle dingen waant…"

Zie de categorie Domstraat van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.