Di-ethylaminozwaveltrifluoride

Di-ethylaminozwaveltrifluoride (afgekort tot DAST) is een organische verbinding met als brutoformule C4H10F3NS. In zuivere toestand is het een kleurloze olieachtige vloeistof, die reageert met water. Di-ethylaminozwaveltrifluoride wordt voornamelijk gebruikt in de organische synthese als fluoreringsreagens.

Di-ethylaminozwaveltrifluoride
Structuurformule en molecuulmodel
Structuurformule van di-ethylaminozwaveltrifluoride
Algemeen
Molecuulformule
     (uitleg)
C4H10F3NS
IUPAC-naamN,N-di-ethylamino-zwaveltrifluoride
Andere namenDAST
Molmassa161,18911 g/mol
SMILES
CCN(CC)S(F)(F)F
InChI
1S/C4H10F3NS/c1-3-8(4-2)9(5,6)7/h3-4H2,1-2H3
CAS-nummer38078-09-0
EG-nummer253-771-2
PubChem123472
Waarschuwingen en veiligheidsmaatregelen
Gevaar
H-zinnenH226 - H302 - H312 - H314 - H332
EUH-zinnenEUH014
P-zinnenP280 - P305+P351+P338 - P310
Fysische eigenschappen
Aggregatietoestandvloeibaar
Kleurkleurloos
Dichtheid1,22 g/cm³
Goed oplosbaar indichloormethaan
Matig oplosbaar inacetonitril
Waar mogelijk zijn SI-eenheden gebruikt. Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal    Scheikunde

Synthese

Di-ethylaminozwaveltrifluoride kan bereid worden door de reactie van di-ethylaminotrimethylsilaan met zwaveltetrafluoride bij −60 °C:[1]

De drijvende kracht voor deze reactie berust op de vorming van een zeer sterke binding tussen silicium en fluor. De reactie moet uitgevoerd worden in inerte kunststoffen recipiënten, aangezien tijdens de bereiding normaal glaswerk kan aangetast worden door fluor. Meestal wordt de stof echter aangekocht, omdat aan de bereidingsprocedure ook enkele veiligheidsrisico's verbonden zijn: zwaveltetrafluoride is onder standaardomstandigheden immers een giftig gas.

Eigenschappen en reacties

Aangezien di-ethylaminozwaveltrifluoride een vloeistof is en dus relatief makkelijk hanteerbaar, wordt dit reagens vaak gebruikt voor fluoreringen in plaats van het gasvormige zwaveltetrafluoride. Di-ethylaminozwaveltrifluoride zet alcoholen en thio-ethers om tot de corresponderende organofluoriden. Aldehyden en ketonen worden omgezet in geminale difluoriden. Met carbonzuren worden de overeenkomstige acylfluoriden gevormd.

Daarnaast kan de stof dienen als katalysator bij Friedel-Crafts-allyleringen.

Toxicologie en veiligheid

Di-ethylaminozwaveltrifluoride is een vluchtige organische verbinding, die aanleiding geeft tot corrosieve en ontvlambare dampen. Het werkt corrosief op de huid, de ogen en luchtwegen. Bij contact met water, bij verhitting boven 90 °C en bij destillatie kan het explosief ontleden.[2] Di-ethylaminozwaveltrifluoride wordt daarom bij lage temperatuur opgeslagen.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.