Desseaux

Desso is een tapijtfabriek met een hoofdkantoor in Waalwijk. De naam is afgeleid van de oorspronkelijke naam: Tapijtfabriek H. Desseaux NV in Oss.

Desso
Oprichting1939
Oprichter(s)Henri Desseaux
Land Nederland
HoofdkantoorWaalwijk
Sectortapijtindustrie
Websitehttp://www.desso.nl/
Portaal    Economie

Geschiedenis

Het bedrijf Desso was de merknaam van een in 1939 door de Belg Henri Desseaux opgericht bedrijf.

In 1939 begon Desseaux voor zichzelf in Oss met een tapijtfabriek en in 1946 werd aan de Molenweg een fabriek gebouwd met Marshallhulp. . Was reeds in 1935 naar Oss gekomen door de crisistijd in opdracht van Tapis Mouscron te Belgiƫ, er mocht toen geen tapijt ingevoerd worden door Belgische fabrieken .

In 1965 nam Desseaux de tapijtfabriek Union NV te Sint-Gillis-bij-Dendermonde over. Reeds eerder in 1964 had Desseaux de fabriek van Van Hoorick & Cie., Anc. Ets. Aurora Wilton Carpets NV te Waasmunster ingelijfd. In 1966 werden de twee Belgische dochters gefuseerd tot Tapijtfabriek H. Desseaux Belgiƫ NV. De productie van dekens, meubelstoffen en pantoffelstoffen bij deze bedrijven werd gestaakt, en men ging enkel nog vloerbedekkingen maken.

In 1982 nam Desso de Osse tapijtfabriek Bergoss over. In 1981 verkeerde Desso's concurrent Bergoss in surseance van betaling, en er werden door de curator overnamebesprekingen met Desso gevoerd, waarbij Bergoss failliet moest gaan, als voorwaarde echter gold dat 100 van de 200 arbeidsplaatsen moesten verdwijnen. Na het faillissement van Bergoss op 6 januari1982 nam Desso de gezonde delen ervan over, en 84 medewerkers konden bij Desso in dienst treden. Omstreeks deze tijd vond een kaalslag in de tapijtindustrie plaats waarbij ook de fabrikanten Veneta en Verto sneuvelden.

In 1983 werd de tapijtgarenspinnerij te Oss gesloten en overgebracht naar Sint-Gillis-bij-Dendermonde, waarbij 50 arbeidsplaatsen verloren gingen.

In 1985 kwam Desso in handen van Deutsche Linoleum Werke AG, een concurrerend bedrijf dat de aandelen opkocht. Er waren dat jaar 957 mensen in dienst. Reeds toen werden kunstgrashockeyvelden aangelegd door het bedrijf. Het kunstgras wordt gemaakt uit zogenaamde grasgarens. In de daaropvolgende jaren werden de kunstgrasvelden langzaamaan ook door de voetbalbonden erkend, waardoor een veel grotere afzetmarkt ontstond.

In 1988 nam Desseaux een 33%-belang in een derde Osse tapijtfabriek, Ossfloor geheten. Dit bedrijf was voordien in handen van twee Zwitserse beleggingsmaatschappijen en er werkten toen 240 mensen. Hier werden geen geweven, maar bedrukte tapijten gemaakt. Later zou Ossfloor geheel worden overgenomen en als een merknaam binnen Desseaux worden gebruikt.

Desseaux heeft tapijten vervaardigd voor cruiseschepen, vliegtuigen en hotels, onder meer het tapijt voor het Paleis op de Dam, ontworpen door Ria van Eyk (1996).

In 1998 werd Desso overgenomen door Armstrong World Industries Inc.

In 2003 sloot de Osse tapijtfabriek haar poorten. Hierbij verloren 70 mensen hun baan. De productie werd overgebracht naar de Desso vestiging in Waasmunster. Oss bleef nog wel de uitvalsbasis voor de aanlegteams van de sportveldendivisie van Desso. De kunstgrastapijten worden in Dendermonde geproduceerd. In de vestiging te Waalwijk worden tapijttegels geproduceerd.

In 2007 verkocht Armstrong het bedrijf aan NPM Capital NV, wat onderdeel is van SHV Holdings. Armstrong was in moeilijkheden gekomen door een asbestaffaire in de Verenigde Staten. Aldus kwam Desso in Nederlandse handen en Stef Kranendijk werd de bedrijfsleider.

In 2008 verhuisde de Desso tapijtfabriek en -weverij te Waasmunster naar Sint-Gillis-bij-Dendermonde. De 87 werknemers moesten meeverhuizen.

Het Waalwijkse bedrijf ging zich bezighouden met tapijtrecycling, waarbij machines zijn aangeschaft die het materiaal van tapijttegels en kunstgrastegels weer voor hergebruik geschikt maken.

Motte Spinnerij

De Motte Spinnerij te Lowingen was een grote spinnerij die in de jaren zestig van de 20e eeuw nog 2000 medewerkers telde. In 1982 werd het bedrijf overgenomen door Filip Verbeke en ging EM Filatures heten. In 1995 werd het bedrijf door Desseaux ingelijfd, en heette voortaan Desseaux Spinning. In 2001 ging dit bedrijf failliet. Een doorstart mocht niet baten. Door concurrentie uit lage-lonenlanden verdween het bedrijf in 2004, waardoor ook de laatste 60 mensen hun baan verloren en de streek een voorheen belangrijke bedrijfstak.

Tegenwoordige situatie

In 2008 had Desso ongeveer 1000 medewerkers en fabrieken in Waalwijk, Oss en Sint-Gillis-bij-Dendermonde. Het huidige productassortiment bestaat uit tapijten, tapijttegels, kunstgrastegels en kunstgrasmatten.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.