Desertec

Dii cq. Desertec Industrial Initiative is een initiatief van bedrijven, aanvankelijk van Duitse origine, inmiddels uit verschillende landen wereldwijd verenigd in DII GmbH. Bedoeling is om in zon- en windrijke gebieden, zoals de Sahara of het Midden-Oosten, de condities te scheppen voor commercieel haalbare windparken, zonnepanelen en zonthermische centrales en zo te voorzien in emissievrije energiebehoefte van de lokale regio en n concurrerende export naar Europa etc. De verwachting is dat een mix van voornamelijk zonne- en windenergie het gaat overnemen van fossiele productie. Dit mega-initiatief werd in juli 2009 voorgesteld in München en kende vervolgens een enerverend verloop. In 2015 verhuisde het Dii initiatief naar Dubai. De drijvende krachten achter het initiatief zijn State Grid Company of China, ACWA Power (Saoedi Arabië) en RWE (Duitsland). Algemeen Directeur is Paul van Son, een ervaren energiemanager.

Logo van het DESERTEC Foundation
Het Duitse Lucht- & Ruimtevaartcentrum heeft aanschouwelijk gemaakt, dat slechts een klein deel van de Sahara genoeg zou zijn voor de wereldwijde elektriciteitsopwekking. De drie vierkanten in de figuur geven respectievelijk de benodigde zonne-instraling voor de wereld, de 25 EU-landen en Duitsland weer, in het theoretische geval van een 100% dekking.

Ambities

Bij de betrokken ondernemingen bevinden zich onder meer Deutsche Bank, de energiegroepen E.ON en RWE, Siemens AG, de herverzekeraar Munich Re, het Spaanse Abengoa Solar en het Algerijnse Cevital.

De Desertec idee was aanvankelijk erg gefixeerd op de levering van stroom uit de MENA landen aan Europa. Naar verwachting kan naast levering van duurzame energie in de lokale landen op lange termijn meer 15% van Europa's elektriciteitsbehoefte concurrerend door diezelfde landen aan Europa worden geleverd. Het proces van lokale productie voor de lokale behoefte komt allengs tot stand in vrijwel alle MENA landen, onder meer door de sterk gedaalde kosten van wind- en zonne-energie, met name uit PV installaties. Ook worden nationale, internationale en intercontinentale stroomtransportverbindingen door netbeheerders in samenwerking stapsgewijs uitgebreid. Volgens het Duitse Siemens zou om een indruk van de betekenis van woestijnen te geven, een gebied van 300 bij 300 kilometer in de Sahara genoeg om de hele planeet te voorzien van energie. Op 30 oktober 2009 is Paul van Son, een voormalige voorzitter van EFET (European Federation of Energy Traders) en voormalig directeur bij Essent en Econcern, benoemd tot CEO van DII GmbH (het "Desertec Industrial Initiative"). In 2015 werd Paul van Son tevens benoemd tot 'Chairman van RWE MENA Board in Dubai.


Resultaten

Eind 2012 kampte het project met tegenwind. Medeoprichter Siemens heeft besloten zich terug te trekken – in lijn met het besluit om te stoppen met de productie van zonnepanelen – en ook Bosch verlaat het consortium.[1] Bosch, dat onder meer aandrijvingen en regelsystemen maakt en binnen Desertec funderingen zou bouwen voor zonnecollectoren die met de zon meedraaien, heeft last van een dalende omzet.[1]

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.