Den Alerdinck

De(n) Alerdinck is een havezate in Laag Zuthem, een dorp bij Heino in de Overijsselse gemeente Raalte. De naam werd rond 1500 voor het eerst genoemd en is waarschijnlijk afkomstig van twee boerenerven: het Groot Alerdinck en het Klein Alerdinck.

Havezate den Alerdinck

Geschiedenis

De naam Alerdinck werd voor het eerst in een schattingregister uit 1427 genoemd. Honderd jaar later was de eerste vernoeming als boerderij; zowel Groot als Klein Alerdinck waren eigendom van ene Jacob Rouse uit Deventer. In 1648 volgde erkenning tot havezate, in 1654 werd het huis riddermatig verklaard. In 1797 werd Den Alerdinck door de erfgenamen van Derk F. van Voorst tot Bergentheim verkocht aan Bernardus J. van Sonsbeeck, een markerichter van de marken Lenthe en Dalmsholte die actief was als politicus.

Van Sonsbeeck kocht vervolgens allerlei stukken grond aan, waardoor het landgoed rond 1865 200 hectare groot was. Ook liet hij tuinarchitect J.D. Zocher een Engelse tuin aanleggen. Na de dood van Bernardus erfde zoon Herman van Sonsbeeck de havezate in 1858. Hij was oud-minister van Buitenlandse Zaken en R.K. Erediensten in het Kabinet-Thorbecke I. Na zijn overlijden in 1865 werd het landgoed drie jaar als een onverdeelde boedel beheerd.

In de zomer van 1868 werd 200 hectare, verdeeld over 54 percelen, publiekelijk geveild.[1] De voormalige havezate, met omliggend park, enkele bospercelen en landerijen, werd daarbij door Coenraad Willem baron van Dedem aangekocht. De rest van het landgoed (circa 160 hectare), dat vanaf toen Landgoed Den Alerdinck II genoemd werd, werd geërfd door Pauline F.E.M. van Sonsbeeck, kleindochter van Herman van Sonsbeeck.[2]

Haar jongste zoon, Godfried baron van Voorst tot Voorst, erfde het landgoed in 1939. Zijn weduwe, Louise J.T.M. barones van Voorst tot Voorst–Smits van Oyen, liet landgoed Den Alerdinck II verdelen onder hun twee zonen. Een deel hiervan is in 1987 ondergebracht in een landgoed-BV, het andere deel ging verder onder de naam Het Bouwhuis, naar een oude boerderij op het landgoed.

De havezate bleef ruim een eeuw eigendom van de familie Van Dedem.

Bewoning

De havezate en haar landgoed is onder ander door de volgende geslachten bewoond geweest:[3]

Literatuur

  • Jan van de Wetering, Een toekomst waarborgen. Twee ondernemende families, een landgoed en een verzekeringsbedrijf in Overijssel (1797-2015). Laag Zuthem, 2015 [over het beheer van Landgoed Den Alerdinck door de families Van Sonsbeeck en Van Voorst tot Voorst].

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.