De Technicolor Tijdmachine

De Technicolor Tijdmachine (Engels: The Technicolor Time Machine) is een sciencefictionroman van de Amerikaanse schrijver Harry Harrison. Het origineel verscheen eerst onder de werktitel The Time Machined Saga in feuilletonvorm in Analog science fiction and fact (maart 1967-mei 1967). Het aangesneden onderwerp is tijdreizen. In de zomer van 1969 werd het door uitgeverij Het Spectrum uitgegeven in hun serie Prisma Pockets 1381 tegen een kostprijs van 2,50 gulden.

De Technicolor Tijdmachine
(Boekomslag op en.wikipedia.org)
Oorspronkelijke titelThe Technicolor Time Machine
Auteur(s)Harry Harrison
VertalerJ.P.D. Baas
KaftontwerperHans Buys
TaalNederlands
Oorspronkelijke taalEngels
GenreSciencefiction
UitgeverHet Spectrum
Oorspronkelijke uitgeverFaber & Faber
Uitgegeven1969
Oorspronkelijk uitgegeven1967
Mediumpaperback
Pagina's190
Portaal    Literatuur
Sciencefiction

Een middelmatig filmregisseur Hendrickson ziet dat hij zijn film niet op tijd af krijgt, waarna ontslag dreigt. Hij gaat in zee met een wetenschapper die zojuist een vremeatron heeft uitgevonden; een tijdmachine. Na enkele testen laat Hendrickson zijn gehele cast naar het verleden verplaatsen om de ontdekking van Noord-Amerika te filmen. Hem is duidelijk geworden dat niet Christoffel Columbus het werelddeel heeft ontdekt, maar de Vikingen, die Vinland stichten rond het jaar 1000. Bij een eerste proef, die ze op de Orkney-eilanden houden treffen ze de Viking Ottar aan, een echte film. Deze nemen ze mee naar de tegenwoordige tijd, waarna het gehele gezelschap overgezet wordt naar 1006 op Newfoundland. De beoogde hoofdrolspelers leggen het als snel van tegen Ottar. Ottar blijkt goedkoper, want hij wil alleen betaald worden in flessen Jack Daniel's. Er wordt volop door de tijd gereisd: als bijvoorbeeld de actiescènes het filmscript inhalen, trekt de scenarist zich terug in een andere tijd etc. Bovendien blijkt filmen zelf ook een soort tijdreis te zijn; de scènes worden zelden in chronologische volgorde vastgelegd. Ook de postproductie vindt middels een tijdreis plaats.

In het laatste deel van de roman komt Harrison met de weerlegging van de tijdparadox. De Noorse verhalen vertellen over ene Thorfinn Karlsefni, maar deze werd door de filmcrew niet aangetroffen. Als Ottar die naam hoort, maakt hij de filmers erop attent dat zijn oorspronkelijke naam Thorfinn Karlsefni luidt. Even later ontdekt men dat Snorri Þorfinnsson, stamvader van IJslanders, vermoedelijk de zoon is van de hoofdrolspeelster; hij draagt de naam Snorri vanwege zijn gesnurk. De naam van een andere bekende Viking Bjarni Herjólfsson lijkt een verbastering te zijn van Barney Hendrickson.

De filmstudio is dankzij de film gered en stelt voor een nieuwe tijdreisfilm te maken in die geval over het leven van Jezus Christus, waarvoor de gehele cast moet verhuizen naar de 1e eeuw na Christus. Hendrickson ziet dat vooralsnog niet zitten.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.