De onbekende verliezer

De onbekende verliezer (The unknown loser) of te wel Marathonman bestaat uit een tweetal reliëfs die te zien zijn in de Marathonweg te Amsterdam-Zuid.

De onbekende verliezer
De onbekende verliezer, in april 2017
onder de brugwoningen
KunstenaarKees Smout, Ram Katzir
Jaar1932, 2006
Materiaalgraniet
LocatieMarathonweg, Amsterdam-Zuid
Portaal    Kunst & Cultuur

Die straat kruist de Achillesstraat en Herculesstraat, waarbij de toegang tot de noordelijk gedeelten van die straten overspannen zijn door woningen. Die woningen worden daarbij deels gedragen door Grieks aandoende zuilen. Het lag in de bedoeling tijdens de bouw om deze zuilen te voorzien van beeldhouwwerken zoals elders in de stad ook werd gedaan (denk bijvoorbeeld aan de reliëfs aan de panden aan de Minervalaan). Bij de kruising Marathonweg en Herculesstraat werden twee reliëfs aangebracht aan de kant van de Marathonweg, naar een ontwerp van Kees Smout. De twee zuilen naar Achillesstraat bleven vanwege geldgebrek leeg aan de kant van de Marathonweg. Smout kwam met twee platen waarop op elk twee montere en frisse marathonlopers te zien zijn, die de Herculesstraat in dreigen te lopen.

Toen in het begin van de 21e eeuw de gemeentedienst Monumenten en Archeologie een project begon voor herstelwerkzaamheden aan beelden uit de jaren twintig en dertig werd gekeken of er op plaatsen waar geen kunstwerken te zien waren alsnog kunst geplaatst kon worden. De Israëliër Ram Katzir, die aan de Rietveld Academie studeerde, kwam (als een van twee gevraagde kunstenaars) met een tweetal aanvullende reliëfs voor twee zuilen leidend naar de Achillesstraat. Hij verwees met die beeldjes allereerst naar de twee reliëfs van Smout, maar ook naar de straatnaam en de Marathonbuurt ofwel Olympische buurt waarin die ligt. Hij ontwierp beeldjes, die een sterke gelijkenis vertonen met de twee reliëfs van Smout. De een is een voortzetting van het werk van Smout, maar een van de lopers kijkt om naar het laatste reliëf. Dat beeldje geeft een compleet uitgeputte loper zien, voorovergebogen. De beelden pasten precies bij de Amsterdamse Schoolstijl van de woningen.

De kunst is te zien op de zuilen onder Marathonweg 37-39 (Smout) en 65-67 (Katzir).

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.