De grootgroeiers

Tom Poes en de grootgroeiers (in boekuitgaven/spraakgebruik verkort tot De grootgroeiers)[1] is een verhaal uit de Bommelsaga, geschreven en getekend door Marten Toonder. Het verhaal verscheen voor het eerst op 21 mei 1948 liep tot 12 juli van dat jaar. Het thema is chemische manipulatie.

Het verhaal

Heer Bommel vermaakt zich opperbest op het grasveld van het kasteel Bommelstein. Het is warm voor de tijd van het jaar, maar Tom Poes vindt het allemaal maar niets. Hij wil eropuit om avonturen te beleven, maar heer Bommel blijft liever prettig thuis. Maar Tom Poes zegt: ‘’Hm”, want hij ziet visite aankomen. Heer Ollie ziet tot zijn schrik professor Sickbock aan komen lopen.

Professor Sickbock heeft een middel gevonden om organismen te vergroten, zogenaamde grootgroeikorrels. Wanneer heer Ollie de uitvinding niet wil financieren laat hij muizen los in het slot Bommelstein. Heer Bommel vlucht 's nachts zijn bed uit naar de logeerkamer, omdat Tom Poes als kat niet geplaagd zal worden door muizen en blijft daar de rest van de nacht op een paar stoelen slapen. De andere ochtend toont Joost een gevangen muis in een muizenval. Heer Bommel draagt hem op de hele muizenplaag grondiger aan te pakken en zodoende koopt de bediende muizentarwe van een marskramer aan de deur.[2] Volgens de verkoper werkt het reusachtig en is er geen muis die er niet van eet! Joost strooit vervolgens opgewekt korrels al over het kasteel.

Reeds diezelfde avond komt heer Bommel oog in oog te staan met een groep grote muizen. Joost valt ze aan met een bezem, maar Tom Poes laat ze ophalen door de gemeentereiniging van de stad Rommeldam. Vervolgens wordt slot Bommelstein uitgegast door de doortastende gemeenteambtenaren. Tom Poes legt na het verhaal van bediende Joost over ingekochte muizentarwe snel het verband met professor Sickbock. Grootgroeiers! Hij betrapt vervolgens een duistere zaaiende persoon in de tuin van het kasteel, maar laat de achtergelaten grote zak met korrels ongemoeid achter. Binnen het kasteel ruikt het nog naar gas, maar de twee vrienden gaan toch maar in hun eigen bed slapen. Maar al snel gaan ze allebei naar buiten na het horen van een loeiend geluid. Er staat een enorme grote hond, die graag met heer Ollie wil spelen. Tom Poes ontdekt vreselijk grote rupsen rond het kasteel. Als ze terug naar het slot lopen ziet Tom Poes tot zijn ontzetting wespen in en uit de achtergelaten zak met groeikorrels vliegen.

De andere ochtend bij het ontbijt vallen de wespen de twee vrienden en Joost lastig. Heer Bommel en Tom Poes trekken zich terug in het washok van het kasteel. Aldaar komt professor Sickbock wederom om geld vragen. Intussen komt op het politiebureau van Rommeldam brigadier Snuf een heel grote hond tonen aan politiechef Bulle Bas.[3]

Tom Poes leest op kasteel Bommelstein de rampspoed uit de krant voor aan een zwaar geplaagde heer Bommel. Hij besluit zelf maar op de aanstichter van al het onheil af te stappen. De professor heeft als adres opgegeven Vliegweg 1.[4] Maar hij wordt simpelweg binnen gevangengenomen door een neerdalende ijzeren kooi vanuit het plafond. Professor Sickbock gebruikt hem als proefkonijn voor zijn krimpkorrels.

Commissaris Bulle Bas komt intussen om in het werk, waarin brigadier Snuf hem stoort. Wammes Waggel komt hun vertellen over reuzenwormen van meer dan 2 meter. En daar zit heer Bommel achter omdat hij bij slot Bommelstein altijd zijn wormen zoekt om te vissen. Bulle Bas besluit onmiddellijk uit te rukken naar het kasteel. Heer Bommel wordt in zijn bed omsingeld door een grote politiemacht. Maar die weet met overtuiging professor Sickbock in beeld te brengen. Als heer Bommel van Joost hoort dat zijn vriend naar de hei is gegaan, begrijpt hij dat hij naar de schaapherdershut van professor Sickbock is getogen. Tom Poes heeft inmiddels na een verdoving met gas krimpkorrels toegediend gekregen. De professor ziet nu tot zijn voldoening dat hij kan laten en groeien en krimpen. Bovendien zal heer Bommel hem nu wel geld ter beschikking stellen vanwege zijn gekrompen vriend.

Commissaris Bulle Bas en zijn mannen vallen het pand aan de Vliegweg 1 binnen, met heer Bommel in hun kielzog. De professor heeft intussen de ijzeren kooi met Tom Poes al afgedekt. Die piept luid om hulp maar wordt niet gehoord. Hij klimt omhoog tot op de hand van heer Bommel, maar die herkent hem niet zo snel en werpt hem op bevel van Bulle Bas weg. Tom Poes belandt tussen de krimpkorrels, alwaar professor Sickbock hem opmerkt en stiekem in zijn jas steekt. Tom Poes herinnert zich dat de professor altijd wat grootgroeikorrels in zijn jaszak heeft, om te gebruiken na een arrestatie. Hij eet ze op en laat wat kleinkrimpkorrels ervoor in de plaats achter.

Commissaris Bulle Bas wil de professor arresteren op grond van ordeverstoring en grootgroeikorrels. De hoogleraar stelt dat daar geen wet tegen bestaat. " Ge wenst mij te arresteren op grond van een wet die niet bestaat. Ik weet dat dit tegenwoordig de gewoonte is en ik zal dan ook genoodzaakt zijn mijn stem op de Partij van de Vrijheid uit te brengen."

[5] Commissaris Bulle Bas besluit zijn arrestant in een snelrechtprocedure naar de rechter te Rommeldam te brengen. De politiechef leest de rechter het proces verbaal voor. Maar professor Sickbock zegt desgevraagd tegen de rechter dat hij onoverwinnelijk is door zijn grooitgroeikorrels. De rechter veroordeelt hem daarop tot 10 maanden gevangenisstraf. Professor Sickbock neemt enige korrels in en ziet Tom Poes uit zijn zak kruipen. Tom Poes geeft enige uitleg aan de rechter en de motivatie van het vonnis van professor Sickbock wordt gewijzigd in het “vergroten of verkleinen” van insecten. De cel kan nu worden vervangen door de kanariekooi van de rechter.[6]

De kooi met professor Sickbock komt in het politiemuseum te staan als ‘kleinkrimpkwestie’. Naast hem een reuzenwesp een ‘grootgroeigeval’. In een nieuw restaurant ‘De Vrolijke Grootgroeier’ vieren heer Bommel en Tom Poes het einde van het avontuur.

Voetnoot

  1. Decennia later opgepikt door de filmindustrie "Honey, I Shrunk the Kids , (1989) " en "Honey, I Blew Up the Kid , (1992)"
  2. Dezelfde persoon heeft een dag eerder de muizen losgelaten in het kasteel!
  3. De volledige werken verwerpen krantenstrip 390. De commissaris krijgt ook een dreigbrief van professor Sickbock. Terwijl hij zich hierover opwindt komt een reuzenwesp binnenvliegen. Bulle Bas roept om “Snuf”.
  4. Dit is de schaapherdershut op de heide waar heer Bommel in het vorige verhaal De geheimzinnige sleutel tijdelijk onderdak had gekregen, ongeveer 3 km ten noordwesten van het kasteel.
  5. In 1948 wordt strook 405 gepubliceerd. De partij is dan net opgeheven en opgegaan in de VVD.
  6. De kanarie was onlangs overleden.
Voorganger:
De geheimzinnige sleutel
Bommelsaga
21 mei 1948 - 12 juli 1948
Opvolger:
De zeeslang
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.