De Volgerlanden

De Volgerlanden is een wijk van Hendrik-Ido-Ambacht in de Zwijndrechtse Waard die met 4700 woningen het aantal inwoners van Hendrik-Ido-Ambacht bijna zal verdubbelen.

De naam van de nieuwe wijk De Volgerlanden draagt al een lange geschiedenis met zich mee. De Volgerlanden is een historische benaming, waarschijnlijk uit de eerste helft van de 14e eeuw. Landsheer Willem III verdeelde de Zwijndrechtse Waard in een aantal ambachten. Tegen forse bijdragen voor het onderhoud aan dijken kregen ambachtsheren een aantal rechten; zij mochten rechtspreken, ontvingen een aandeel uit de verkoop van onroerend goed, mochten pastors, predikanten en kosters aanstellen en hadden het voorrecht tot het benoemen van schout en overige leden van het dorpsbestuur van hun heerlijkheden. Omdat de grond in de waard niet overal even geschikt was kreeg elke ambachtsheer naast een deel van de betere gronden, de hoofdlanden genoemd, ook een deel van de mindere gronden, die de volgerlanden heetten.

Voorjaar 2005 werd de bouw van de wijk tijdelijk gestaakt, omdat mogelijk laagfrequent geluid uit de Sophiaspoortunnel zou komen. Na onderzoek werd voorlopig een strook van 90 meter breed vrijgehouden. Praktijkproeven met een rijdende trein moesten gaan uitwijzen of ook binnen deze strook zou kunnen worden gebouwd. Naar aanleiding van de praktijkproef met een rijdende trein is de vrije strook teruggebracht naar 35 meter. Woningen die direct buiten deze strook worden gebouwd, krijgen een extra zware fundering.

Postcode

  • 3344 / 3345

Winkelcentrum "Hoog Ambacht"

Binnen de nieuwbouwwijk "De Volgerlanden" komt een winkelcentrum, genaamd "Hoog Ambacht". Er is circa 6.000-6.500 m2 winkelruimte, 147 appartementen (deels huur, deels koop) een ondergrondse parkeergarage met ruim 530 plaatsen voor bezoekers van het winkelcentrum en de andere centrumvoorzieningen en voor de bewoners. Architect is Gert-Jan Hendriks van de Architectengroep uit Amsterdam.

Literatuur

  • De Volgerlanden : impressies van nieuw Nederlands landschap door Anne Bousema en Tijs van den Boomen, Rotterdam:010 (2008) ISBN 978-906-450-641-3
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.