Darktable

Darktable is een vrij en opensource fotografie-applicatie en raw-ontwikkelaar en is anders dan rasterafbeeldingsbewerkers zoals Adobe Photoshop of GIMP. Darktable is vergelijkbaar met Adobe Lightroom en is specifiek gericht op fotografie. Het werkt met een set van aanpassingsmodulen specifiek gericht op niet-destructieve raw-nabewerking en is allereerst gericht om de workflow van een fotograaf te verbeteren door het vergemakkelijken van de verwerking van grote hoeveelheden beelden. Het is vrij verkrijgbaar voor de meeste grote Linuxdistributies, OS X en Solaris. De code is vrij beschikbaar onder te voorwaarden van de GNU General Public License versie 3 of later.

Darktable
Darktable 2.4.4
OntwikkelaarJohannes Hanika
Uitgebrachtapril 2009
Recentste versie3.0.2 
(17 april 2020)
StatusActief
BesturingssysteemWindows[1], macOS, Linux en FreeBSD
Geschreven inC
CategorieFoto post-productie
LicentieGNU General Public License 3+
Versiebeheergithub.com
Website(en) Officiële website
Portaal    Informatica
Vrije software

Kenmerken

Darktable kent het concept van de niet-destructieve bewerkingen, vergelijkbaar met die van andere raw bewerkingssoftware. Anders dan zoals bij rasterafbeeldingsbewerkers, bewaart het programma de originele beeldgegevens en worden bewerkingen alleen toegepast bij het exporteren in een nieuw bestand (aanpassingen door een gebruiker zijn echter realtime zichtbaar). Het programma beschikt over een ingebouwde ICC-profielen, GPU-versnelling, en ondersteunt de meeste gangbare beeldformaten.

Kleur

Darktable heeft ingebouwde ICC-profiel-ondersteuning voor sRGB, Adobe RGB, XYZ en lineaire RGB-kleurruimten.

Importeren / exporteren

JPEG, RAW, CR2, HDR en PFM afbeeldingen kunnen van schijf of camera worden geïmporteerd en geëxporteerd naar schijf, Picasa Web Albums, Flickr, FaceBook, e-mail en een eenvoudige HTML-gebaseerde webgalerij, met JPEG-, PNG-, TIFF-, PPM, PFM en EXR-beelden.

Gebruikers interface

Darktable 1.0 zoals die verschijnt na de installatie

Darktable kent twee hoofdpanelen die elk stappen in het ontwikkelingsproces van afbeeldingen aanbieden. Andere panelen helpen bij tethering shooting of weergave van locaties van de afbeeldingen op landkaarten. Bij het starten wordt standaard het paneel "bibliotheek" geopend, hier is een verzameling van afbeeldingen te zien. De zijpanelen in alle modi kunnen worden dichtgeklapt. Hierdoor wordt schermruimte bespaard. De kleuren van het programma, breedte van de panelen, lettergrootte en andere interface-instellingen worden opgeslagen in het bestand darktable.gtkrc.

Bibliotheek

Het linker paneel is o.a voor het importeren van afbeeldingen en het weergeven van EXIF-informatie. Buttons om afbeeldingen te waarderen en/of te categoriseren staan bovenaan. Het rechterpaneel bezit modules zoals een onder andere metadata editor. Een module om beelden te exporteren staat rechts onderin.

Ontwikkelen

Het paneel "Ontwikkelen" toont de afbeelding in het midden, daarom heen staan vier zijpanelen met vooral aan de rechterkant heel veel modulen. Het linker paneel geeft een miniatuur om op de afbeelding in of uit te zoomen, de geschiedenis van bewerkingen, een kleurkiezer en EXIF-informatie. Aan de onderkant een filmstrip van te selecteren afbeeldingen welke kan worden gesorteerd en gefilterd met de lijst in het bovenste paneel. Daar kun je ook je persoonlijke voorkeuren instellen en je eigen sneltoetsen aanmaken.

Tethering

In dit paneel kan, als dit wordt ondersteunt door GPhoto, direct worden gecommuniceerd met een camera.

Kaart

Hier kunnen de foto's worden weergegeven op een kaart, bijvoorbeeld een OpenStreetMap-kaart

Modulen

Darktable kent vele modulen om afbeeldingen te verbeteren, ze zijn verdeeld in groepen en worden weergegeven op de verschillende tabbladen in de modus "ontwikkelen". Er zijn onder andere groepen om tonen, kleuren of speciale effecten te geven. Afbeeldingen kunnen worden bewerkt op het gebied van bijvoorbeeld witbalans, belichting, ontruisen of verscherpen. Er gekozen worden om het gehele beeld te bewerken of slechts een deel. Een deel kan worden bewerkt met hulp van een masker of op basis van kleur, helderheid of tint.

Algemene modulen zoals ze ook voorkomen zijn onder andere witbalans, verscherpen (onscherp masker), ontruisen (bilateraal). Daarnaast zijn er specifieke, Darktable eigen modulen als ontruisen (profileerd) of het zone-systeem (Ansel Adams).

Versiegeschiedenis

Onderstaande tabel is incompleet.

VersieUitgavedatumOmschrijving
0.1 (alfa)12 april 2009Eerste publieke versie SourceForge.[2]
1.015 maart 2012Eerste stabiele versie. Nieuwe modulen, ondersteuning voor nieuwe camera's
1.0.524 juni 2012Update naar RawSpeed r438 en LibRaw 0.14.7, meerdere camera witbalans en standaard kleurmatrixen toegevoegd
1.125 november 2012Standaard witbalansinstellingen en ondersteuning, zoeken op gelijkenis bij afbeeldingen, geotagging, beschikbaar voor OS X, exporteren naar Facebook, aangepaste gebruikersinterface en live view voor het maken van foto's in realtime.[3]
1.27 april 2013Profiled denoising toegevoegd, importeren vanuit Lightroom, meerdere Darktable-instanties mogelijk, verbeterde bruikbaarheid voor distorting modules, selectief kopiëren en plakken van beeldbewerking, nieuw en meer intuïtief trapeziumcorrectiegereedschap, jpeg2000-ondersteuning, importeren vanuit GraphicsMagick, sneller laden van miaturen.[4]
1.2.128 mei 2013nieuwe antiruisprofielen en witbalansen voor verscheidene camera's[5]
1.2.228 juni 2013[6]
1.2.313 september 2013
1.425 december 2013toegevoegd maskers voor selectieve bewerking, WebP-ondersteuning
1.4.115 februari 2014Extra camera's ondersteund, foutoplossingen[7]
1.4.229 april 2014Extra camera's ondersteund, foutoplossingen[8]

Zie ook

Zie de categorie Darktable van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.