Cumulus congestus

Cumulus congestus is een wolkensoort en is onderdeel van een internationaal systeem om wolken te classificeren naar eigenschap volgens de internationale wolkenclassificatie. Vaak in weerberichten afgekort tot TCU (Towering cumulus cloud). Cumulus congestus komt van het geslacht cumulus, met als betekenis gestapeld en de term congestus komt van sterk opbollend. Ze kenmerken zich door hun bloemkoolachtige wolkenformaties met bobbels en uitstulpingen, waarbij de verticale hoogteontwikkeling groter is dan de breedte. Ze zijn een kenmerk van onstabiele luchtlagen in de aardatmosfeer die onder invloed staan van een aanhoudende opwaartse luchtverplaatsing. Door deze luchtstroom is hun hoogte groter dan de breedte en kan 6 kilometer hoog worden[3] en in de tropen nog hoger[1].

Cumulus congestus
Cumulus congestus
AfkortingCu con
Symbool
Herkomst naamCumulus (gestapeld); congestus (sterk opbollend)
Hoogte ±tot 6 kilometer hoog
WolkenfamilieD: verticaal ontwikkelde wolken
Wolkengeslachtstapelvormig - cumulus
Wolkensoortsterk ontwikkeld - congestus
Verschijningophoping tot bloemkoolachtige wolkenformaties met bobbels en uitstulpingen, veroorzaakt door aanhoudende opwaartse luchtverplaatsing, en veranderen voortdurend van vorm, grote verticale hoogte die groter is dan de basis
Neerslagwolkvaak[1], maar niet altijd[2]

Normaliter wordt Cumulus congestus gevormd door de verdere ontwikkeling van cumulus mediocris, maar kunnen ook gevormd worden uit altocumulus castellanus of stratocumulus castellanus[4].

Cumulus congestus kan zich verder ontwikkelen tot cumulonimbus calvus indien er voldoende instabiliteit aanwezig is. Deze transformatie kan worden gezien door de aanwezigheid van glad, vezelig of gestreept aspecten overgenomen door bovenste deel van de wolk. Dit type wolk produceert neerslag, vaak in overvloed.

Zie de categorie Cumulus clouds van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.