Cornelis van der Geest

Cornelis van der Geest (157510 maart 1638) was een Antwerpse specerijenhandelaar en deken van de gilde van de meerseniers (d.i. groothandelaren in specerijen en andere exotische producten). Hij had een befaamde kunstcollectie en als kerkmeester van de Sint-Walburgiskerk lag hij aan de basis van de opdracht die Rubens kreeg voor de Kruisoprichting als altaarstuk voor deze kerk (nu in de Antwerpse kathedraal).

Portret van Cornelis van der Geest door Antoon van Dyck, vóór 1620, nu in de National Gallery

Kunstverzameling

Vandaag is hij het meest gekend omwille van zijn uitgebreide kunstcollectie.[1] Antoon van Dyck schilderde verschillende portretten van hem. De schilder Willem van Haecht beheerde zijn kunstcollectie en schilderde ook zijn "kunstkamer": een soort geschilderde catalogus van zijn verzameling kunstwerken, antieke beelden en andere curiosa. Op het schilderij De Kunstkamer van Cornelis van der Geest (1628, Rubenshuis, Antwerpen) zien we hoe Cornelis van der Geest een schilderij van Quinten Metsijs toont aan de aartshertogen Albrecht en Isabella. Achter de aartshertog herkennen we Rubens, die als zijn hofschilder, uitleg geeft. Achter Cornelis van der Geest staat Antoon van Dyck in profiel. Alle andere personen in het schilderij zijn Antwerpse schilders en kunstverzamelaars.

Hij bezat verschillende schilderijen van Quinten Metsijs, waarvan de Maria met kind (nu in het Mauritshuis) een prominente plaats inneemt op het schilderij van Van Haecht. Daarnaast had hij ook schilderijen van Jan van Eyck, Peter Paul Rubens (o.a. De Amazonenslag), Frans Snyders, Pieter Aertsen, Jan Wildens, Daniël Seghers, Otto van Veen e.a.[2]

Enkele schilderijen die te zien zijn op De Kunstkamer van Cornelis van der Geest

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.