Masorti jodendom

Het masorti jodendom of conservatief jodendom (Hebreeuws: מסורתי , 'masorti', traditioneel) is een richting binnen het jodendom die wijzigingen in de uitvoering van de joodse wet (halacha) toestaat wanneer deze zijn gemachtigd door een geaffilieerd rabbinaat. Conservatief jodendom is de benaming die wordt gehanteerd in de Verenigde Staten en Canada, daarbuiten – dus ook in Israël – gebruikt men de term masorti jodendom. Conservatief betekent hier dat men, in tegenstelling tot het liberale jodendom, zich vrij strikt houdt aan de traditionele wetten van het jodendom. Het masorti of conservatief jodendom is midden 19e eeuw in Duitsland ontstaan, als reactie op het reformjodendom, en kreeg begin 20e eeuw voor het eerst geïnstitutionaliseerd vorm in de Verenigde Staten.

In het conservatieve of masorti jodendom wordt op de naleving van de meeste vereisten van de Halacha (joodse wet en traditie) aangedrongen, zoals besnijdenis van mannelijke zuigelingen en het eten van ongerezen brood tijdens Pesach. De richting staat evenwel open voor de aanpassing van de vereisten van enkele wetten om rekening te houden met moderne omstandigheden, bijvoorbeeld enkele details van de joodse spijswetten.

Wereldwijd zijn er ongeveer 2 miljoen joden die vallen onder de koepelorganisatie 'Masorti Olami', de "Wereldraad van masorti synagoges".

De Nederlandse beweging van het masorti jodendom heet Masorti Nederland (MN). Anno 2015 waren er twee masorti gemeentes in Nederland, met synagoges in Weesp (Masorti Almere/Weesp) en Deventer (Masorti Joodse Gemeente Beth Shoshanna). Masorti Nederland heeft sinds 21 februari 2009 David Soetendorp als eigen rabbijn.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.