Conny Braam

Cornelia Hendrika Helena (Conny) Braam (Arnhem, 28 februari 1948) is een Nederlandse anti-apartheidsactiviste, journaliste en schrijfster. Zij was in 1971 een van de oprichters van de Anti-Apartheidsbeweging Nederland (AABN). Sinds 1992 publiceert zij romans.

Conny Braam
Braam en Mavivi Manzini (ANC) (1989)
Algemene informatie
Volledige naamCornelia Hendrika Helena Braam
Geboren28 februari 1948
GeboorteplaatsArnhem
Land Nederland
Beroepschrijfster, anti-apartheidsactiviste
Dbnl-profiel
Portaal    Literatuur

Activisme

De Anti-Apartheidsbeweging Nederland, waarvan Conny Braam vele jaren voorzitster was, ondersteunde het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) – de partij van Nelson Mandela en informeerde het Nederlandse publiek over de daden van het apartheidsregime in Zuid-Afrika. De AABN haalde de wereldpers in 1973. Toen werd aan het licht gebracht hoe Nederlandse bedrijven de door de VN ingestelde boycot van Rhodesië, het huidige Zimbabwe, op grote schaal ontdoken. In 1986 werd Conny Braam door leiders van het ANC in ballingschap gevraagd deel te nemen aan de Operatie Vula. Ze hielp met het opzetten van schuilplaatsen in Zuid-Afrika en met het binnensmokkelen van documenten. Ze verzorgde ook contacten in Europa, waar ANC-leden zich konden schuilhouden. Ze ontmoette veel prominente ANC-leden. In 1990 bezocht ze Zuid-Afrika voor het eerst.

Boeken

  • 1992: Conny Braam debuteerde als schrijfster met Operatie Vula: Nederlanders in het ondergrondse verzet tegen apartheid[1], eigenlijk een non-fiction boek over haar eigen ervaringen in de anti-apartheidsactiviteiten die in Zuid-Afrika onder de naam Operatie Vula tussen 1986 en 1991 werden uitgevoerd.
  • 1993: De Bokkeslachter.[2] 'Het verhaal van een Afrikaner zoon - Berend Schuitema -, die de kwellende banden met zijn land niet kan verbreken.'
  • 1996: Zwavel.[3] Deze thriller werd genomineerd voor de Gouden Strop. Conny beschrijft de zoektocht van een vrouw naar een oorlogsmisdadiger die verantwoordelijk is voor de dood van haar grootvader. In deze roman staan thema's als seksuele dominantie, verraad en collaboratie centraal. Het onderzoek van de jonge vrouw, werkzaam bij de Amsterdamse moordbrigade, leidt weer naar Zuid-Afrika.
  • 1998: De bundel De Amazone van Dahomey[4] bevat reisverhalen, gesitueerd in Nigeria, Zambia, Tanzania, Ethiopië en Benin. In vrijwel elk verhaal wordt overigens toch weer verwezen naar Zuid-Afrika.
  • 2000: De woede van Abraham.[5] Een historische roman, die zich afspeelt aan het einde van de 19e eeuw. Nicolaas Abraham is een gevluchte Rus, die het moet aanzien dat er dwars door zijn geliefde dorpje Breesaap een kanaal wordt gegraven, het Noordzeekanaal. De mensonterende leef- en werkomstandigheden van de arbeiders zijn afschuwelijk en Abraham probeert hen te helpen met overleven of bezorgt ze een menswaardige begrafenis. Het doet hem steeds meer pijn te zien dat zijn mooie land wordt vernield. (eerste deel van de trilogie over de familie Abraham uit IJmuiden)
  • 2002: De onweerstaanbare bastaard.[6] Het tweede deel van de trilogie over de familie Abraham speelt in de Eerste Wereldoorlog. De titel verwijst naar IJmuiden, de “bastaard” van het “nette” Velsen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog, als op zee Engelse pantserkruisers en Duitse onderzeeërs genadeloos strijd leveren, is de havenplaats het strijdtoneel van de oorlogvoerende landen. De viceconsuls betwisten elkaar de kostbare vis. Voor reders, vishandelaren en gelukszoekers blijkt de oorlog een goudmijn. Wanneer honderden deserteurs en dienstweigeraars er eveneens hun heenkomen zoeken, lopen de spanningen in het vissersdorp op.
  • 2004: Het schandaal[7] speelt zich eveneens in Velsen en IJmuiden af. Dit laatste deel van de trilogie over de familie Abraham is een bloedstollend verhaal over onopgehelderde praktijken van de illegaliteit in 1945. Het boek is gebaseerd op twee affaires die in de naoorlogse jaren grote beroering wekten; de affaire "Menten" en de zogenaamde "'Velser Affaire". Volgens Conny Braam behelst de Velser Affaire dat de machthebbers van voor 1940 tijdens de Tweede Wereldoorlog communisten en andere linkse verzetsmensen uit de weg hebben geruimd. Na de oorlog heeft zeker een halve eeuw niemand er over durven praten uit angst voor represailles. De hoofdpersoon in 'Het schandaal', Susan, is geïnspireerd door de zusters Freddie en Truus Oversteegen uit IJmuiden, die met hun plaatsgenoot Jan Bonekamp in de verzetsgroep van Hannie Schaft zaten.
  • 2006 - Mandela op de koelkast.[8] Een verslag over Braams persoonlijke betrokkenheid bij de strijd tegen de apartheid.
  • 2007 - De Russische timmerman.[9] Een satirisch verhaal, met af en toe hilarische trekken, maar ook met een serieuze ondertoon over een paranoïde man van rond de veertig, die vanuit zijn caravan - in de achtertuin van zijn moeder - de wereld bewaakt. Losjes gebaseerd op Braams eigen ervaringen met de BVD.
  • 2009 - De handelsreiziger van de Nederlandse Cocaïnefabriek.[10] Roman over de belevenissen van de fictieve handelsreiziger Lucien Hirschland van de Nederlandsche Cocaïnefabriek, zijn jongere zuster Swaantje en de Engelse onderwijzer en oorlogsinvalide Robin Ryder in de tijd voor, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog en het interbellum.
  • 2010 - Het schandaal en de Velser Affaire. aangevulde editie.[11]
  • 2012 - Sjaco.[12] Historische roman over "de eerste echte volksheld van Nederland".
  • 2014 - Het beest van Kruger.[13]
  • 2016 - Ik ben Hendrik Witbooi. (Roman).[14]
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.