Cocktail

Een cocktail is een mengsel van minimaal drie ingrediënten, waarvan er twee drinkbaar moeten zijn en één alcohol moet bevatten. Zo bezien is een bloody mary, bestaande uit wodka, tomatensap, worcestersaus, Tabasco en specerijen dus een cocktail. Als het gemengde drankje maar uit twee dranken bestaat, zoals een rum-cola, dan is het een samengestelde drank (ook wel mixdrank genoemd) en geen cocktail. Veel gebruikte ingrediënten voor cocktails zijn gedistilleerde dranken, likeuren, siropen, vruchtensappen, en soms koolzuurhoudende frisdranken.

Brandende cocktails bevatten een kleine hoeveelheid alcohol van hoog percentage die aangestoken wordt voor het serveren

Kenmerkend voor cocktails is dat er vaak met prachtige kleuren wordt gewerkt, er met speciaal glaswerk wordt gewerkt en dat de drankjes soms uitbundig worden versierd. Hierbij is het belangrijk dat de garnering, bijvoorbeeld fruit, terugkomt als ingrediënt van de cocktail. Je mag dus alleen een aardbei als garnering gebruiken als er aardbeienlikeur of -siroop in de cocktail zit. Het klassieke glas dat voor cocktails gebruikt wordt, is driehoekig van vorm en staat op een lange steel met voet. Het heet simpelweg cocktailglas.

De mogelijkheden met het mengen van dranken is enorm. Er bestaan ook alcoholvrije cocktails, ook wel mocktails of virgin cocktails genoemd. Cocktails kunnen we grofweg indelen in een aantal categorieën:

  • All day cocktail (lager in alcoholpercentage waardoor je er meerdere gedurende de dag kunt drinken)
  • Before dinner cocktail (een kenmerk is dat deze droog is)
  • After dinner cocktail (zoet van smaak)

Cocktails zijn ontstaan in de Verenigde Staten. Er zijn grote verschillen in de tradities van het maken, het serveren, en de recepturen van cocktails in de V.S. en in Europa. Een goede bartender kent zijn klassiekers, weet van trendy cocktails en kan alles vertellen over de drankjes die hij gebruikt.

Geschiedenis

Bereiding van een cocktail

Er is veel onderzoek gedaan naar de etymologie van het woord "cocktail", maar de werkelijke oorsprong is nooit gevonden. De (waarschijnlijk) eerste keer dat het woord in de betekenis "drank" in gedrukte vorm opduikt is in The Farmer's Cabinet van 28 april 1803:

"Drank a glass of cocktail—excellent for the head...Call'd at the Doct's. found Burnham—he looked very wise—drank another glass of cocktail."

Het woord zelf werd voor het eerst omschreven op 13 mei 1806 in een editie van Balance and Columbian Repository, een federalistische krant in Hudson, VS. Omtrent de oorsprong zijn onder meer de volgende mogelijke verklaringen gegeven:

  • Het woord Cock-tailed werd in de 18e eeuw gebruikt om een niet-raszuiver renpaard aan te duiden. Hetzelfde woord bleek ook een goede naam voor een gemixt en dus niet-zuiver drankje. Het gebruik van gemixte alcoholische dranken was echter al veel ouder; zo stamt de bloody mary al van vlak na de dood van Mary Tudor. Pas ten tijde van de drooglegging werd de cocktail echt populair. Aangezien de illegaal gestookte jenever vaak niet smaakte, werd het al gauw de gewoonte om deze met allerlei ingrediënten te mixen. Onder invloed van de Tikicultuur ontstonden later de tropisch vormgegeven cocktails, zoals de Mai Tai, de Zombie en de Blue Hawaii.
  • Het woord zou zijn afgeleid van coctel, een Maya woord voor gefermenteerde vruchtensappen. Het werd door 16e-eeuwse Spanjaarden aangetroffen in Yucatan. Zij namen het concept mee naar Europa en de naam werd in het Engels verbasterd tot "cocktail", dit om een mix van gefermenteerde vruchtensappen en distillaten aan te duiden. Het woord Coctel wordt ook vandaag de dag nog in Latijns-Spaanse landen gebruikt.
  • Koloniale tavernes hielden hun dranken (rum, brandy, whisky, gin, applejack) in vaten. Het laatste restje in zo'n vat was minder van kwaliteit en werd daarom overgegoten in een gecombineerd vat, dat dan tegen een gereduceerd tarief werd aangeboden. De kraan in een vat wordt ook wel aangeduid als cock, het restje drank onder de cock als tail, vandaar Cock-tailings.
  • Ook doet er nog een verhaal de ronde dat de herkomst van het woord moet worden gezocht bij hanengevechten. De haan (cock) en zijn veelkleurige staart (tail) zouden gecombineerd gebruikt zijn om een veelkleurig drankje aan te duiden.

Voorbeelden

Enkele klassieke cocktails met hun belangrijkste ingrediënten zijn:

Bereidingswijzen

Sinds jaar en dag worden er vier bereidingswijzen voor cocktails onderscheiden, in het Engels build, stir, shake en blend:

  1. Bij builden (schenken) wordt de cocktail direct in het drinkglas bereid omdat mengen niet noodzakelijk is, of juist voor een bepaald (kleur)effect, bijvoorbeeld bij een Pousse-café. Een variant hierop is het gebruik (of de noodzaak) dat de consument er zelf nog iets mee doet alvorens het op te drinken: Zie Tequila Slammer
  2. Voor het stirren (roeren) worden de ingrediënten in een mengglas met een barlepel geroerd en daarna overgegoten in het glas. Hierbij is het noodzakelijk dat de dranken zich makkelijk vermengen.
  3. Bij shaken (schudden) worden de dranken in een cocktailshaker met ijsblokjes geschud en daarna door een (ingebouwde) zeef in het glas geschonken. Door het schudden wordt de inhoud goed gemengd en bovendien snel gekoeld zonder al te zeer verdund te raken.
  4. Door te blenden (mengen) in een blender of keukenmachine worden ijs en/of stukjes fruit vermalen en door de overige ingrediënten gemengd. Gebruik van een zeef is daarbij niet wenselijk.

Enige begrippen

Een paar vaak gebruikte begrippen zijn:

  • On the rocks: geserveerd met enkele blokjes ijs
  • Strainen: De ingrediënten splitsen van het ijs en eventueel overgebleven fruit via een zeef
  • Dubbel strainen: De kleine overgebleven fruit en ijs stukjes verwijderen met een fijne zeef
  • Cobblers: cocktails met fruit en wijn of likeur (bijvoorbeeld sangria)
  • Flairbartending: Het entertainen van gasten door het jongleren met flessen, shakers en glazen achter de bar. De bartenders die dit doen heten flairtenders. In Nederland is het bereiden van cocktails met flair in de jaren negentig van de twintigste eeuw populair geworden, onder andere in de cocktail catering branche. Hierbij worden professionele bartenders ingehuurd op locatie, waar zij cocktails ter plekke bereiden.

Attributen

De volgende attributen worden vaak gebruikt bij het bereiden van een cocktail:

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.