Cisca Wijmenga

Tjitske Nienke (Cisca) Wijmenga[1] (Drachten, 16 februari 1964) is een Nederlands hoogleraar Humane Genetica aan de Rijksuniversiteit Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Cisca Wijmenga
Wijmenga (2015)
Persoonlijke gegevens
Volledige naamTjitske Nienke Wijmenga
Geboortedatum16 februari 1964
GeboorteplaatsDrachten
Nationaliteit Nederland
Werkzaamheden
Vakgebiedmedische genetica
UniversiteitRijksuniversiteit Groningen
PromotorProf. Rune Frants en Prof. George Padberg
BeroepHoogleraar
Bekende werkenFacioscapulohumeral muscular dystrophy: from genetic mapping towards gene cloning
[Stafpagina Website]
Portaal    Onderwijs

Biografie

Wijmenga studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en promoveerde in 1993 cum laude aan de Universiteit Leiden. Aansluitend deed ze postdoc-onderzoek in het laboratorium van de Amerikaans geneticus Francis Collins waar ze werkte aan het Human Genome Project.

In Nederland was ze hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en sinds 2007 in Groningen, als hoogleraar Humane Genetic. In 2012 werd ze benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.[2]

In 2015 was ze een van de vier winnaars van de Spinozapremie, de hoogste Nederlandse onderscheiding voor academici die werkzaam zijn in Nederland.[3] Ze werd onderscheiden voor haar onderzoek naar de genetische factoren in relatie met de glutenintolerantieziekte coeliakie.[4] Ze toonde ook aan dat verschillende autoimmuun ziektes een gemeenschappelijk genetische factor delen.

Wijmenga is op 20 september 2018 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.[5] Op 31 mei 2019 werd bekend dat ze benoemd is tot rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen. Wijmenga begint op 1 september 2019 en is de opvolger van Elmer Sterken. Zij wordt daarmee de eerste vrouwelijke rector in het bestaan van de universiteit, die in 1614 is opgericht.[6]

Voorganger:
Elmer Sterken
Rector Magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen
2019–heden
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.