Christus Koningkerk (Heerlen)

De Christus Koningkerk is een voormalige parochiekerk in de buurt Nieuw-Einde van het Heerlense stadsdeel Heerlerheide, gelegen aan Zeslandenstraat 12. Het kerkgebouw werd op 13 juli 2018 aangewezen als rijksmonument.[1]

Christus Koningkerk
Christus Koningkerk
PlaatsHeerlerheide, Heerlen
Gebouwd in1965
Restauratie(s)1984
Gewijd aanChristus Koning
Monumentale statusRijksmonument
Architectuur
Architect(en)Jozef Fanchamps
Bouwmateriaalbeton
Stijlperiodemodernisme
Vrijstaande klokkentorenja
Lijst van gemeentelijke monumenten in Heerlen
Portaal    Christendom

Geschiedenis

Voorgangers

Reeds in 1920, toen de mijnkolonie Vrieheide pas was gesticht, werd de zielzorg verricht door de paters Lazaristen. In 1924 werd een rectoraat gesticht en beschikte men over een houten noodkerk. De definitieve kerk, aan de Anjelierstraat, kwam in 1928 gereed. Het was een bakstenen basiliek, ontworpen door Joseph Franssen, waarin zich ook art-deco elementen bevonden. Van 1948-1950 werd de kerk voorzien van schilderingen door Ko Sarneel. In 1955 werd de kerk nog uitgebreid met een kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van de Wonderdadige Medaille.

In 1959 werd de buurt betrokken bij de stadsuitbreiding. Er was sprake van bevolkingsgroei en de kerk werd te klein. Bovendien had ze te lijden van mijnschade. De kerk aan de Anjelierstraat werd in 1963 onttrokken aan de eredienst en in 1965 gesloopt. In 1964 werd het rectoraat verheven tot parochie.

Huidige kerk

In 1965 kwam een nieuwe, grotere, kerk gereed op een iets andere plaats. Deze werd ontworpen door Jozef Fanchamps. Het is een witte, betonnen, kubusvormige zaalkerk met losstaande betonnen klokkentoren. De wanden zijn opgevuld met glasbouwstenen, die deels aan de binnenkant van het gebouw zijn afgeschermd door houtwolcementplaten. Een halfronde kapel heeft aan de buitenzijde een mozaïek van Libert Ramaekers, dat de Intocht van Jezus in Jeruzalem verbeeldt.

Daar de kerk spoedig in slechte staat verkeerde, onder meer door betonrot, waren er in 1977 al sloopplannen. Men besloot echter tot reparatie, wat in 1984 geschiedde. In 2004 werd de kerk onttrokken aan de eredienst, en -na dreiging met sloop in 2009- werd ze alsnog op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. Er werd nog enige jaren naar een herbestemming gezocht, maar in 2016 werd besloten om het regionaal archief erin onder te brengen. Onder andere vanwege de samenhang van de wijk en de kerk heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed de kerk op 13 juli 2018 aangewezen als rijksmonument. In 2020 zal de kerk worden ingericht als archief als onderdeel van centrum voor regionale geschiedenis Rijckheyt.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.