Christian Stenhammar

Christian Stenhammar (Västra Ed, Kalmar län, 18 oktober 1783 - Häradshammar, Östergötlands län, 10 januari 1866) was een Zweeds predikant, natuuronderzoeker en politicus.

Christian Stenhammar
Volledige naamChristian Stenhammar
Geboren18 oktober 1783
Overleden10 januari 1866
Geboorteland Zweden
StandaardafkortingStenhammar
Portaal    Biologie

Stenhammar werd geboren in 1783 en studeerde in Uppsala waar hij in 1809 zijn Master of Philosophy titel behaalde. Vanaf 1810 was hij universitair hoofddocent in de fysica. Stenhammar werd uitgeroepen tot doctor in de theologie in 1844 en in 1847 werd hij lid van de Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen. Hij was een veelzijdig geleerde en schrijver in de vakgebieden theologie, geschiedenis, politiek, aardrijkskunde, natuurkunde, zoölogie en plantkunde. Van 1834 tot 1850, was hij prominent lid van de geestelijkheid en van het Zweeds Nationaal Comite, In 1837 werkte hij bij de zweedse equivalent van de Algemene Rekenkamer.

Als botanicus wijdde hij zich voornamelijk aan de korstmossen, samen met Elias Magnus Fries en G.K. Ljungstedt publiceerde hij Lichenes Sueciæ exsiccati. Hij bleef tot op hoge leeftijd de vooruitgang van de wetenschap op de voet volgen. Hij was 75 jaar toen hij de microscoop ging gebruiken voor het bestuderen van cryptogamen. Van grote wetenschappelijke waarde, op dit gebied, was zijn acht delen tellende Lichenes Sueciæ exsiccati editio altera.

Als entomoloog onderzocht hij vooral tweevleugeligen (Diptera) en deed hij een poging de Zweedse oevervliegen (Ephydridae) (1843) en Scandinavische mestvliegen (Copromyzinae) (1853) te beschrijven en herzien.

Taxa

Stenhammar beschreef meer dan 25 nieuwe soorten vliegen. Een aantal door Stenhammar voor het eerst beschreven soorten zijn:

Werken

  • Försök till Gruppering och Revision af de Svenska Ephydrinae / af Chr. Stenhammar. Stockholm, 1844. online
  • Lichenes Sueciæ exsiccati (1845)
  • Schedulæ criticæ de lichenibus exsiccatis Sueciæ (1845)
  • Lichenes Sueciæ exsiccati editio altera (åtta delar, 1856-66).
  • Skandinaviens copromyzinæ (1853)
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.