Christelijk Lyceum Zeist

Het Christelijk Lyceum Zeist (CLZ) is een christelijke middelbare school voor vmbo, havo, vwo en gymnasium in Zeist. De school is onderdeel van de CVOG groep.

Christelijk Lyceum Zeist
Algemeen
LocatieZeist, Lindenlaan 23
Typevmbo, havo, vwo, gymnasium
DenominatieChristelijk
Bevoegd gezagStichting Voor Christelijk Voortgezet Onderwijs Voor Zuid-Oost Utrecht
Personen
Rectorde heer R. Bijeman
Leerlingen1361
Overig
AfkortingCLZ
Websitehttp://www.clz.nl
Portaal    Onderwijs

Geschiedenis

De wortels van het Christelijk Lyceum Zeist liggen in het christelijk gymnasium dat in 1909 werd opgericht in Zetten. In dit dorp was op initiatief van de predikant Ottho Gerhard Heldring een groot aantal filantropische instellingen ontstaan. Het Gymnasium was een internaat dat vooral bedoeld was voor zonen van predikanten en artsen.

Omdat de groeimogelijkheden in het vrij afgelegen Zetten beperkt waren werd in 1917 door het internaatsbestuur besloten naar Zeist te verhuizen. De secretarissen van de Nederlandse Christen-Studenten Vereniging, die toen in Zeist haar secretariaat had en meer onder scholieren wilde gaan werken, speelden hierbij een belangrijke rol. Bovendien wilde de gemeente Zeist graag een christelijke school voor middelbaar onderwijs binnen haar grenzen hebben. Van 1918 tot 1922 waren school en internaat gevestigd in een zijvleugel van Slot Zeist. In die periode verrees een internaatsgebouw aan de Krakelingweg en werd in de buurt daarvan het Christelijk Lyceum aan de Lindenlaan gebouwd naar een ontwerp van de architecten Jan en Theo Stuivinga. Het curatorium van school en internaat werd vanaf 1919 voorgezeten door de gereformeerde voorman Hendrikus Colijn, die in 1922 de officiële opening van de nieuwbouw verrichtte.

In 1947 werd een middelbare meisjesschool aan de school toegevoegd en er werd ook een afzonderlijk internaat, speciaal voor meisjes geopend. Dit internaat werd in 1976 gesloten. Waar de school eerst gedomineerd werd door de bewoners van de internaten, vaak kinderen van Indië-gangers, ontwikkelde zij zich in de loop van de jaren tot een regionale school, die echter tot de sluiting van het jongensinternaat in 1981 een licht internationaal tintje bleef houden.

Op vwo niveau kan sinds 2001 tweetalig onderwijs gevolgd worden.[1]

Bekende (oud-)leerlingen

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.