Christelijk Gymnasium Beyers Naudé

Het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé (CGBN) is een protestantse middelbare school in de wijk Huizum in Leeuwarden. Het is een van de twee zelfstandige gymnasia in de provincie Friesland.

Christelijk Gymnasium Beyers Naudé
Examenstunt in april 2012
Algemeen
LocatieLeeuwarden
Opgericht1921/1996
TypeGymnasium
Denominatieprotestants-christelijk
Bevoegd gezagVereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs in Noord-Friesland
Personen
RectorB.M.T.G. Pelgrum MBA
Conrectordrs. P. Miedema
Leraren60
Leerlingen540
Overig
AfkortingCGBN
MottoLef om te leren!
Schoolkrantκρατηρ (tot eind januari 2016), Forum (vanaf 2016)
Websitehttps://www.cgbn.nl
Portaal    Onderwijs

Geschiedenis

De school werd in 1921 gesticht als het Gereformeerd Gymnasium, dat echter pas in 1923 officieel werd geopend door Hendrikus Colijn. In 1968 fuseerde de school met het bestuur van de Christelijke HBS in Leeuwarden. De Christelijke HBS heette voortaan Lienward College en het Gereformeerd Gymnasium veranderde in Christelijk Gymnasium. In 1993 ging het Lienward College een fusie aan met 6 andere middelbare scholen in Leeuwarden, die samen C.S.G. Comenius gingen heten. Het Christelijk Gymnasium bleef zelfstandig en deelde alleen het bestuur met C.S.G. Comenius.[1]

In het jaar 1996 bestond de school 75 jaar en werd de naam, op initiatief van de toenmalig conrector Johan Sjoukema, veranderd naar Christelijk Gymnasium Beyers Naudé, naar de Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsdominee Beyers Naudé. Omdat het schoolgebouw verouderd was, werd er een nieuwe vleugel achter gebouwd die een jaar later klaar was. In 1998 werd het hoofdgebouw zelf verbouwd en in 2000 volgde opnieuw een stuk nieuwbouw. Zo kwam er een nieuwe kantine en kreeg het gedeelte uit 1997 er nog een verdieping bij; deze was af in 2002.

Cultuur

Schoolkrant

Het Beyers Naudé heeft een ongeveer viermaal per jaar verschijnende schoolkrant getiteld κρατηρ (kratèr) gehad, wat 'mengvat' betekent. In januari 2016 werd deze krant, door weloverwogen beslissingen tussen de redactie en het schoolbestuur, na een periode van bijna 75 jaar opgeheven. Later dat jaar werd een nieuwe schoolkrant in het leven geroepen onder de naam Forum, waarvoor een nieuwe redactie is gevormd.

Schoolorkest

CGBN staat al sinds 1999 bekend om haar schoolorkest dat bestaat uit ongeveer 50 leden uit alle leerjaren. Het schoolorkest heeft een variabele bezetting. Het orkest speelt verschillende soorten muziek.

Toneelclub

De Toneelclub van de school bestaat uit ongeveer 20 à 25 leerlingen en wordt begeleid door een aantal leraren van de school. Het is de bedoeling dat deze leerlingen, vanaf ongeveer oktober, een stuk oefenen, dat ze op de Grote Avond (een groot feest georganiseerd door de schoolclub) uitvoeren.

Debatclub Retorica

Een groep leerlingen en een leraar vormen samen de debatclub van de school. De leerlingen leren wat de regels en vaardigheden zijn van het debatteren en doen een aantal keer in het jaar mee met regionale of nationale debatwedstrijden.

Schoolclub

Alle schoolfeesten en buitenschoolse activiteiten zoals de Grote Avond en het tweedenklassenkamp worden georganiseerd door de schoolclub. Deze schoolclub bestaat elk jaar uit 7 leerlingen uit de vijfde klas met ieder hun eigen specifieke functie: praeses (voorzitter), co-praeses, fiscus (penningmeester), art director (artistiek leider), scriba (secretaris), musicus (diskjockey) en factotum (manusje, helpende hand). Vanaf het schooljaar 2016/2017 heet de Schoolclub SCBN (SchoolClub Beyers Naudé). In de jaren voor 2016 kreeg de schoolclub jaarlijks een andere naam.

Bij het opbouwen van de schoolfeesten en andere activiteiten wordt de schoolclub ondersteund door de techniekgroep.

Overig

Elk leerjaar zijn er voor de leerlingen van de klassen 2 t/m 5 Beyers Naudé Atelier-keuzevakken (BNA). Er worden meerdere vakken aangeboden, de leerling kan een keuze maken.

Vanaf het leerjaar 2014-2015 kunnen leerlingen in klas 4 deelnemen aan het Honoursprogramma van Stichting Zelfstandige Gymnasia. Dit programma is bedoeld voor leerlingen die zich niet kunnen motiveren voor het reguliere schoolprogramma.

Talen

De school biedt de mogelijkheid een Cambridge University Certificate (CUC) te halen. Leerlingen die deelnemen aan dit programma krijgen extra Engelse taal en worden voorbereid op Cambridge-examens Engels voor niet Engelstaligen. De examens leveren wereldwijd erkende certificaten op. Een vergelijkbare mogelijkheid bestaat ook voor de Franse taal. Voor de Duitse taal bestaat de mogelijkheid om het Goethe-certificaat te halen.

Fries is een verplicht vak in de eerste klas voor één uur per week. In de bovenbouw kan het als een halfjaarmodule worden gekozen binnen het BNA-programma, maar het is geen eindexamenvak. De docent stimuleert leerlingen mee te doen aan de voordrachtswedstrijd 'FeRstival' en aan de Slauerhoffpoëzieprijs.

Olympiadeschool

Per schooljaar 2013-2014 is het CGBN officieel een Olympiadeschool. De leerlingen worden gestimuleerd mee te doen aan olympiades. Dit betreft de vakken wiskunde, aardrijkskunde, natuurkunde, scheikunde, biologie en filosofie.

Bekende (oud-)docenten

  • Hendrik Algra, docent Nederlandse taal en literatuur en geschiedenis, hoofdredacteur Friesch Dagblad
  • Ate Grypstra, docent Engelse taal en literatuur en Friese taal, auteur en projectleider bij Afûk

Bekende oud-leerlingen en jaar van eindexamen

  • Klaas Bruinsma, literair vertaler, 1951
  • Koos Koster, theoloog en tv-journalist, 1957
  • Geert Mak, schrijver, 1965
  • Gerben Poortinga, bioloog en econoom 1970
  • Rinse Poortinga, wiskundige en auteur, 1962
  • Anne Tjerk Popkema, vertaler, frisist, 1994
  • Bob Schepers, voormalig betaald voetballer, 2010
  • Gert-Jan Segers, Tweede Kamerlid, 1988
  • Fokke Sierksma, godsdienstpsycholoog en essayist, 1936
  • Bernard Smilde, predikant en vertaler, 1941
  • Margreeth Smilde, Tweede Kamerlid, 1973
  • Christiaan Triebert, internet-onderzoeksjournalist, 2010[2]
  • Sybren van Tuinen, verzetsman, burgemeester Dokkum en Kampen, 1932
  • Jabik Veenbaas, vertaler, dichter, 1978
  • Jan Jaap van der Wal, cabaretier
  • Paul van der Werf, hoogleraar sterrenkunde Universiteit Leiden, 1979
  • Rudi Wester, voormalig directeur Institut Neerlandais Parijs, 1962
  • Liuwe H. Westra, predikant, onderzoeker, vertaler, 1984
  • Johannes Hendrikus Zelle, dominee en kanselredenaar, 1929
  • Annejet van der Zijl, biograaf en auteur
  • Dani Klein, econometrist en wiskundige, 1999

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.