Australische zeewesp

De Australische zeewesp (Chironex fleckeri) is een kubuskwal uit de familie Chirodropidae.[1]

Chironex fleckeri
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Cnidaria (Neteldieren)
Klasse:Cubozoa (Kubuskwallen)
Orde:Chirodropida
Familie:Chirodropidae
Geslacht:Chironex
Soort
Chironex fleckeri
Southcott, 1956
Verspreidingsgebied
Afbeeldingen Chironex fleckeri op Wikimedia Commons
Chironex fleckeri op Wikispecies
Portaal    Biologie

Giftigheid

Chironex fleckeri geldt als een van de giftigste diersoorten ter wereld. Een enkel exemplaar bevat genoeg gif om 60 mensen te doden. De kwal heeft tentakels die wel drie meter lang kunnen worden. Na aanraking met de tentakels, die giftige netelcellen afschieten, kan een mens binnen drie minuten overlijden aan het gif. Tussen 1884 en 1996 zijn er aan de stranden van Queensland (Australië) ten minste 63 fatale gevallen bij de mens toegeschreven aan het gevolg van een steek van Chironex fleckeri. In Australië bestaat een goed georganiseerd waarschuwingssysteem tegen deze kwallen waarbij badstranden voor een bepaalde periode gesloten worden.

Behandeling

Bij het in aanraking komen met een stukje tentakel zal men een heftige pijn voelen, die binnen 90 seconden kan overgaan in verlies van het bewustzijn en stoppen van de ademhaling. De beste behandeling is de ademhaling te controleren en zo nodig mond-op-mondbeademing toe te passen, een arts of ambulance te bellen, de tentakel voorzichtig verwijderen. Daarna dient het slachtoffer zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te worden gebracht.

Tot 2005 werd het aanleggen van drukverband aanbevolen met als doel het verspreiden van het gif door lymfe- en bloedvaten tegen te gaan. Deze behandeling wordt door de Australische gezondheidsdienst niet langer gepropageerd[2] als gevolg van onderzoek waaruit bleek dat drukverbanden juist gif deed vrijkomen uit de netelcellen.[3]

Het gebruik van azijn heeft enerzijds als gevolg dat intacte netelcellen geblokkeerd worden en zo geen gif meer vrijlaten,[4] maar anderzijds dat reeds gevuurde netelcellen die nog een rest gif bevatten juist extra gif laten vrijkomen.[5]

Verspreiding en leefgebied

De zeewesp komt voor aan de kusten van Australië, Nieuw-Guinea, Indonesië, de Filipijnen en Vietnam.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.