Chardinomys nihowanicus

Chardinomys nihowanicus is een fossiel knaagdier (geslacht Chardinomys) uit de Vroeg-Pleistocene Nihewan-formatie van het Nihewan-bekken in de Chinese provincie Hebei. Deze soort is bekend van vijf kiezen. C. nihowanicus onderscheidt zich van andere soorten door een aantal kenmerken. De knobbel t1 op de eerste bovenkies is klein en geïsoleerd en ligt op redelijke afstand van de iets grotere t4. De t5 en t6 zijn van elkaar gescheiden. De eerste bovenkies heeft zes wortels. Op de tweede bovenkies is de verbinding tussen t1 en t4, t5 en t6 verloren gegaan. De eerste bovenkies is 1,98 bij 1,20 mm, de tweede 1,23 bij 1,20 mm en de derde 0,90 bij 0,96 mm. De eerste onderkies is niet bekend, de tweede is 1,14 bij 1,20 mm en de derde 1,17 bij 0,90 mm.[2] Deze soort werd oorspronkelijk beschreven in het geslacht Orientalomys, maar later verplaatst naar Chardinomys.[3]

Chardinomys nihowanicus[1]
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Familie:Muridae (Muisachtigen)
Geslacht:Chardinomys
Soort
Chardinomys nihowanicus
Zheng, 1981
Portaal    Biologie
Zoogdieren

Literatuur

  1. Sic. Hoewel deze soort gevonden is in het "Nihewan-bekken", wordt hij in de oorspronkelijke beschrijving consequent nihowanicus genoemd. Nihowan (eigenlijk Ni-ho-wan) is de transcriptie volgens Wade-Giles, een systeem dat vroeger veel voor omzetting uit het Chinees werd gebruikt. Nihewan is de pinyin-transcriptie, die op dit moment voor het Chinees wordt gebruikt. De spelling nihewanicus, die in latere publicaties enkele keren is gebruikt, blijft echter incorrect, omdat onder de ICZN de oorspronkelijke spelling moet worden gevolgd.
  2. Zheng, S. 1981. Newly Discovered Small Mammals from the Nihewan Beds. Vertebrata PalAsiatica 19(4):348-358.
  3. Zhou, X. 1988. The Pliocene micromammalian fauna from Jingle, Shanxi and a disscussion of the age of the Jingle Red Clay. Vertebrata PalAsiatica 26(3)181-197.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.