Cerceris

Cerceris is een geslacht van graafwespen uit de familie van de Crabronidae. De wetenschappelijke naam is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1802 door Pierre André Latreille.

Cerceris
Graafbijendoder (Cerceris rybyensis)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Lepidoptera (Vlinders)
Superfamilie:Apoidea
Familie:Crabronidae (Graafwespen)
Geslacht
Cerceris
Latreille, 1802
Afbeeldingen Cerceris op Wikimedia Commons
Cerceris op Wikispecies
Portaal    Biologie
Insecten

Deze wespen worden knoopwespen genoemd. Ze hebben een karakterstieke sterk ingesnoerd achterlijf met een kort, knoopvormig eerste achterlijfssegment. Ze hebben meestal duidelijke gele of bleke banden.

De volwassen wijfjes van Cerceris graven over het algemeen een nest in zandige bodem. Sommige soorten zijn solitair, andere maken hun nesten in grotere groepen. Een nest bevat verschillende cellen. In elke cel stopt de wesp een aantal prooidieren als voedsel voor de larve. De prooidieren zijn insecten die de wesp met gif heeft verdoofd. Bij de Europese soorten zijn dit kevers of kleine bijen. De gewone knoopwesp bijvoorbeeld wordt ook wel snuittorrendoder of snuitkeverdoder genoemd, want ze gebruikt snuitkevers (soms ook bladhaantjes) als prooi.[1] De graafbijendoder voedt haar larven met kleine bijen zoals zandbijen.

Soorten

Slurfknoopwesp met prooi

Er zijn ongeveer 850 soorten beschreven in dit geslacht, dat een kosmopolitische verspreiding vertoont. In Europa zijn een vijftigtal soorten gekend:[2]

Gewone knoopwesp (Linnaeus, 1758)
Geelbuikknoopwesp (Panzer, 1799)
  • C. quadrifasciata
Gladde knoopwesp (Panzer, 1799)
  • C. quinquefasciata
Kleine knoopwesp (Rossi, 1792)
Slurfknoopwesp (Fabricius, 1793)
Graafbijendoder (Linnaeus, 1771)



This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.