Carolus Clusius College

Het Carolus Clusius College (ook wel CCC) is een Nederlandse christelijke school voor voortgezet onderwijs in Zwolle en onderdeel van onderwijsorganisatie Landstede. De school geeft les in het vmbo, de havo, het atheneum en het gymnasium.

Carolus Clusius College
De nieuwe ingang van de school (2018)
Algemeen
LocatieZwolle, Veerallee
Opgericht1911
TypeVoortgezet onderwijs
DenominatieChristelijk
Onderwijsniveausvmbo, havo, atheneum, gymnasium.
Personen
Leerlingen1412 (2019)[1]
Overig
AfkortingCCC
Motto'n Wereldschool
Websitewww.hetccc.nl
Portaal    Onderwijs

Geschiedenis

In 1919 begon de school met het aankopen van een pand voor ongeveer fl. 28.000,-. Dit was een herenhuis aan de Kamperstraat. In datzelfde jaar begon de school met 27 leerlingen voor het HBS. In 1925 werd het pand aangekocht aan de Veerallee, waarin de school nog steeds gevestigd is. De officiële opening van dit gebouw aan de Veerallee werd verricht door Johannes de Visser, de toenmalige minister van Onderwijs. De bouw van het middengedeelte liet tot 1962 op zich wachten en pas in 1985 kreeg het gebouw zijn huidige vorm, toen de mavo van de Assendorperdijk kwam inwonen bij de havo- en vwo-afdeling.

In 2014 was de school een van de drie genomineerde middelbare scholen voor de SLAM!Schoolawards, maar won uiteindelijk niet.

Voorafgaand aan schooljaar 2014-2015 werd duidelijk dat door de groei van de school er een gebrek aan lokalen zou ontstaan. Om die reden werd er in de zomer van 2014 extra noodlokalen geplaatst op een plein achter de school.

In mei 2016 kondigde de school een ingrijpende verbouwing aan. Op de plek van een verbindingstunnel tussen het middengedeelte en het achterste gedeelte van de school zou een nieuw complex herrijzen dat het ‘hart’ van de school gaat vormen: de twee ingangen die de school kende worden samengevoegd tot 1 hoofdingang.

De start van de bouw stond gepland op januari 2017, maar door vertragingen werd dit uiteindelijk de zomer van 2017. Op 12 januari 2018 werd het hoogste punt bereikt. Op 28 september 2018 vond de officiële opening en ingebruikname plaats.

Naast een ingang bevat het nieuwe gedeelte ook 6 lokalen, waaronder een collegezaal. De twee voormalige ingangen zijn na de verbouwing afgesloten. De school kan nu alleen bereikt worden via de Kamperweg 1.

Naamgeving

Carolus Clusius, eigenlijk Charles de l'Écluse (1526-1609), was een breedgeoriënteerd geleerde met een universele geest. Hij blonk uit in talen en in 'B-wetenschappen' en dan vooral in de biologie. Hij speelde een grote rol bij de verspreiding van de aardappel en tulp in Europa.

Carolus Clusius werkte onder meer als hoogleraar aan de Leidse universiteit en was ook directeur van de Hortus botanicus in Leiden. Om die reden draagt een van de tuinen van de Hortus in die stad nog steeds zijn naam. Hij was de auteur van vele innovatieve en internationaal beroemde botanische publicaties en daarnaast de centrale figuur in een uitgebreid Europees netwerk van uitwisselingen. Naast botanicus en hoogleraar was hij arts.

Opbouw

Het voorste en oudste gedeelte van de school

De school heeft 4 gymzalen, 2 aula’s, 2 grote studieruimtes en 90 lokalen.

Naast het hoofdgebouw aan de Kamperweg 1, kent de school ook een tweede locatie Koningin Wilhelminastraat 93, zo'n 400 meter van de school vandaan.

Het hoofdgebouw kan verdeeld worden in 4 delen. Het eerste deel ligt aan de Veerallee en is het oudste gedeelte van de school. Hier is o.a. de bovenbouwaula, een bibliotheek en een studieruimte. Het tweede drie verdieping tellende deel bevat een lange gang met per verdieping 6 lokalen en een kleine afsplitsing naar links waar nog eens 2 lokalen zitten. Het derde deel is het nieuwste gedeelte van de school. Sinds het schooljaar 2018-2019 bevindt zich hier de hoofdingang die toegankelijk is via de Kamperweg 1. Het vierde deel bestaat uit een rechthoekig gebouw dat, naast de lokalen, o.a. de onderbouwaula en een studeerruimte bevat. Dit gedeelte is in 1985 gebouwd.

Vanaf 2014 stond er achter het hoofdgebouw ook een complex met noodlokalen om een gebrek aan lokalen te compenseren. In 2019 werden deze weer verwijderd.

Trivia

  • De schrijver Gerrit Berveling heeft op deze school gewerkt tot het einde van het schooljaar 2010-2011.
  • In 2018 werden er op het dak van de school 552 zonnepanelen aangelegd.[2]

Bekende (oud-)leerlingen

Galerij

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.