Cameroceras

Cameroceras is een uitgestorven nautilus die tijdens het Ordovicium leefde. Dit dier kenmerkte zich door de circa tien meter lange rechte schelp en Cameroceras behoort daarmee tot de "orthoconen", die 495 tot 255 miljoen jaar geleden leefden.

Cameroceras
Fossiel voorkomen: Ordovicium
Cameroceras met de kleinere inktvissen Aphetoceras en Cyclostomiceras
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dierenrijk)
Stam:Mollusca (Weekdieren)
Klasse:Cephalopoda (Koppotigen)
Onderklasse:Nautiloidea (Nautilussen)
Orde:Endocerida
Familie:Endoceratidae
Geslacht
Cameroceras
Conrad, 1842
Afbeeldingen Cameroceras op Wikimedia Commons
Portaal    Biologie

Fossiele vondsten

Fossielen van Cameroceras dateren van 470 tot 440 miljoen jaar geleden en zijn gevonden op meerdere locaties in Noord-Amerika, Europa en Azië. Tijdens het Ordovicium lagen hier de ondiepe kustzeeën van de toenmalige continenten Laurentia, Baltica en Siberia.

Kenmerken

Cameroceras was het grootste dier van het Ordovicium met een tien meter lange rechte schelp. In deze schelp zaten diverse compartimenten die wisselend met lucht of water gevuld konden worden om te stijgen of juist de duiken. Het dier zelf zat in de buitenste kamer. De acht tentakels waren een meter lang en hadden een gegroefd oppervlak, in tegenstelling tot de zuignappen bij hedendaagse octopussen. Cameroceras bewoog zich voort met behulp van zijn hyponoom, een flexibele vlezige buis onder de kop waar met grote kracht water door gepompt werd. Deze nautilus joeg op vissen, trilobieten en zeeschorpioenen, die gegrepen werden met de tentakels en met de scherpe papegaaiachtige bek in stukken werden gebeten. Vermoed wordt dat Cameroceras een slecht zicht en een goede reuk had.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.