Californische cipres

De Californische cipres (Chamaecyparis lawsoniana) is een boom uit de cipresfamilie (Cupressaceae). De plant wordt ook wel lawsoncipres genoemd. De soort komt oorspronkelijk uit westelijk Noord-Amerika (Californië, Oregon). In Noord- en Midden-Europa wordt de boom veel aangeplant als beschutting en als sierboom. Gekweekte varianten zijn veel in parken, tuinen en op kerkhoven te zien. In Amerika kan de boom wel 60 m hoog worden, in Europa is 40 m het maximum.

Californische cipres
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Naaktzadigen
Orde:Coniferales
Familie:Cupressaceae (Cipresfamilie)
Onderfamilie:Cupressoideae
Geslacht:Chamaecyparis
Soort
Chamaecyparis lawsoniana
(A.Murray) Parl. (1864)
Afbeeldingen Californische cipres op Wikimedia Commons
Californische cipres op Wikispecies
Portaal    Biologie

Botanische beschrijving

De kroon is smal en kegelvormig. De uiteinden van de takken hangen iets naar beneden. De schors is glad, grijsbruin en glimmend. Later wordt deze purperkleurig bruin en gegroefd. Bij oude bomen gaat de schors afschilferen.

De Lawsoncipres heeft heldergroene, driehoekige en schubbige bladeren die zijn bevestigd aan afgeplatte, horizontale twijgen. Ze doen denken aan varenbladeren. Er zijn ook variëteiten met goudkleurige en met blauwgroene bladeren.

De mannelijke kegels zijn karmijnrood en knotsvormig. Ze worden 5 mm lang en zitten aan de toppen van de twijgen. Vrouwelijke kegels zijn groen en bolvormig. Deze zitten aan de toppen van kortere twijgen. Rijpend ontwikkelen ze zich tot houtige, purperbruine kegels van 7-8 mm in doorsnede met gevleugelde zaden.

Gebruik

In de Verenigde Staten levert de Lawsoncipres sterk, licht en duurzaam hout met geelwit spinthout en donkerbruin kernhout. Het wordt gebruikt voor meubels, schuttingen en waterwerken. In Europa dient de boom alleen als sierboom.

Kegels
Kegels
Zie de categorie Chamaecyparis lawsoniana van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.