Brug 2274

De brug is gelegen in De Ruijterkade en overspant de Oostertoegang. Hier lag in de buurt vroeger brug 276, die langzaamaan het steeds toenemende verkeer niet meer aankon. In 1973 kwam er daarom een nieuwe brug, de oude bleef nog dienst doen tot 2001. Ook de nieuwe brug moest aangepast worden aan het sterk veranderende verkeer ter plaatse, zo werd het busstation nabij het Centraal Station Amsterdam van voor het station naar achteren verhuisd.

Brug 2274
Brug 2274 (juni 2017)
Algemene gegevens
LocatieAmsterdam-Centrum
OverspantOostertoegang
Lengte totaal30 m
Bouw
Bouwperiode2004/2005
Gebruik
Huidig gebruikvoetgangers/fietsers
WegDe Ruijterkade
Architectuur
Typevaste brug
Architect(en)Hans van Heeswijk Architecten
Materiaalstaal
Portaal    Verkeer & Vervoer

Brug 2274 is een vaste brug in Amsterdam-Centrum.

De betonnen brug die al het verkeer droeg werd in verband met de noodzakelijke verdeling tussen snel (gemotoriseerd) verkeer en langzaam verkeer (voetgangers en fietsers) alleen toegankelijk voor snelverkeer. Aan de noordzijde verscheen brug 2274 voor het langzame verkeer. Het ontwerp van Hans van Heeswijk Architecten liet een echte brug zien. De overspanning heeft een behoorlijke welving, zodat ook in het landschap zichtbaar is dat het hier een brug betreft. Voor degenen die de brug gebruiken is het begrip brug ook voelbaar met klimmen en dalen. Het is daarbij een kleine tuibrug met voetpad aan de noordzijde en fietspad aan de zuidkant, verbonden door de tuien en een balk aan de uiteinden. Onder de tuiconstructie (de boog met kabels) is een doorkijk naar het water van de Oostertoegang.

De brug werd gebouwd in opdracht van de Dienst Infrastuctuur en Verkeer van de gemeente Amsterdam. De brug heeft in Brug 2275 een zusje over de Westertoegang.

Brug 2274 met op de achtergrond busstation CS (augustus 2018)
De boog en tuien van brug 2774 (augustus 2018)

Zie de categorie Brug 2274 (in Amsterdam) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.