Bondsraad (Oostenrijk)

De Bondsraad (Duits: Bundesrat) is de benaming van het hogerhuis van het uit twee kamers bestaande Oostenrijkse parlement (Österreichisches Parliament). Het lagerhuis is de Nationale Raad (Nationalrat).

Zittingszaal van de Bondsraad

Samenstelling en taken

De Bondsraad bestaat uit 62 leden. Wanneer er in een van de bondslanden van Oostenrijk (Bundesland) verkiezingen plaatsvinden, kiest de nieuw gekozen Landdag (Landestag) afgevaardigden voor de Bondsraad. Omdat ieder Bondsland op een andere datum deelstaatverkiezingen houdt, wisselt de samenstelling van de Bondsraad voortdurend.[1]

Erg veel invloed heeft de Bondsraad niet. Hij bezit weliswaar vetorecht op de door de Nationale Raad (Nationalrat) aangenomen wetten, maar dit is slechts een zgn. suspensief veto (uitstellend veto). Het laten gelden van een suspensief veto leidt alleen tot vertraging: een wetsvoorstel wordt teruggestuurd naar de Nationale Raad, die het dan definitief kan aannemen.[2] In een aantal gevallen bezit de Bondsraad echter wel een beslissend vetorecht:

  • Constitutionele wetten en regelgeving die de bevoegdheden van de bondslanden inperken
  • Wetten met betrekking tot de rechten van de Bondsraad zelf
  • Verdragen met betrekking tot de jurisdictie van de bondslanden

Een gezamenlijke sessie van de Bondsraad en de Nationale Raad wordt Bondsvergadering (Bundesversammlung) genoemd.

Voorzitter van de Bondsraad

De voorzitter van de Bondsraad wordt de Bondsraadpresident (Bundesratspräsident) genoemd. Het voorzitterschap is roulerend. Ieder half jaar is er een nieuwe voorzitter, zo kan ieder bondsland de voorzitter leveren.

Zetelverdeling

Partijzetels
ÖVP23
SPÖ20
FPÖ14
Grüne4
  • Vetgedrukt zijn de zetelaantallen van de regeringscoalitie.

Zetels naar Bondsland

Bondslandzetels
Burgenland3
Karinthië4
Neder-Oostenrijk12
Opper-Oostenrijk11
Salzburg4
Stiermarken9
Tirol5
Vorarlberg3
Wenen11
Totaal62

Zie ook

Zie de categorie Federal Council (Austria) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.