Boek.be

Boek.be vzw is een koepelorganisatie van belangenorganisaties van de Vlaamse boekensector, en daarmee van meer dan 400 uitgeverijen, boekhandels en -importeurs. Daarnaast organiseert Boek.be publieksacties en evenementen waarvan de jaarlijkse Boekenbeurs Antwerpen de bekendste is.

Boek.be
Geschiedenis
Opgericht10 april 1929
Structuur
DirecteurKristof Thijssens
Werkgebied België
PlaatsAntwerpen
HoofdkantoorHuis van het Boek, Te Boelaerlei 37, 2140 Antwerpen
Typekoepelorganisatie
MottoZet je zinnen op een boek
Aantal ledenMeer dan 400 uitgeverijen, boekhandels en -importeurs
Media
WebsiteBoek.be

Geschiedenis

In 1929 werd de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen opgericht in drie stappen. Op 13 januari kwamen enkele initiatiefnemers samen onder het voorzitterschap van August Vermeylen en Maurice Roelants. Op 17 maart kwamen 22 oprichters samen en keurden de statuten goed, opgemaakt door notaris Jacobs in Vorst, met de Nederlander Lucas Smeding als eerste voorzitter. Op 10 april werden de statuten gepubliceerd in de Bijlagen (verenigingen) van het Belgisch Staatsblad.[1] De oprichters waren:

  • voor de uitgevers: Constant Callewaert, Eugeen De Bock, Achiel Geerardyn, Leo J. Kryn, Joris Lannoo, Lode Opdebeek (1869-1930), Gabriel Opdebeek (1895-1979), Willem Rombaut, Antoon Spaas, Marcel Styns en Felix Van Orshaegen.
  • voor de boekhandelaars: Gustaaf De Graeve, Gustaaf Lemmens, Armand Roggen, Louis-Pierre Hody van Breemen, Jan Van der Leest, Jozef Verhelst.
  • voor afzonderlijke uitgeverijen: Juul Audenaerde (Callewaert), Maurits De Meyer (1895-1970) (Standaard Boekhandel), Lucas Smeding (1866-1941) (De Nederlandsche Boekhandel), Leo Symons (1885-1958) (Vlaamsche Drukkerij) en Herman Oosterwijk (1902-1966) (Zonnewende).

Er ontstonden afzonderlijke afdelingen voor uitgevers, drukkers en boekhandelaars. In 1929 werd de De Week van het Vlaamsche Boek georganiseerd. In 1930 verscheen de eerste uitgave van Het Boek in Vlaanderen, wat een jaarlijkse publicatie werd. In 1932 werd in opvolging van de Week de eerste Boekenbeurs Antwerpen georganiseerd, die uitgroeide tot een van de belangrijkste culturele manifestaties in Nederlandstalig België, met jaarlijks meer dan 150.000 bezoekers.

In 2001 veranderde de vereniging haar naam in Boek.be en vierde in 2004 haar 75-jarig bestaan met de publicatie Van Vereeniging ter Bevordering van het Vlaamsche Boekwezen tot Boek.be. Een verhaal van 75 jaar door Katrien Beeusaert en Evelien Kayaert bij Standaard Uitgeverij.

Leiding

PeriodeDirecteur
1988 - 2001Wim De Mont[2][3]
2001 - ?Dorian van der Brempt
? - oktober 2003René Van Loon
oktober 2003 - april 2004Paul van Lil
april 2004 - september 2005Dorian van der Brempt
september 2005 - april 2013Geert Joris[4][5]
april 2013 - juli 2017André Vandorpe[6]
mei 2019 - heden Kristof Thijssens
PeriodeVoorzitter
1929 - ?Lucas Smeding
? - juli 2006André Van Halewyck
juli 2006 - maart 2010Jos Geysels[7][8]
maart 2010 - 2017Karel De Boeck[9]
2017 - mei 2019 Alexis Dragonetti[10][11]

Leden en werking

Boek.be vzw is als overkoepelend orgaan de dienstverlener en het competentiecentrum van de federaties van het Vlaamse boekenvak, nl. de Vereniging van Vlaamse Boekenverkopers (VVB), de Groep Algemene Uitgevers (GAU) en de Groep Educatieve en Wetenschappelijke Uitgevers (GEWU). Boek.be is een vzw en is niet structureel gesubsidieerd door de overheid. Van de totale verkoop van nieuwe boeken in Vlaanderen vertegenwoordigen de leden van de federaties zo’n 90% van de markt, en dit zowel aan producenten- als aan verkoopszijde.

De kerntaak van Boek.be vzw is het ondersteunen van de boekenpromotie (via evenementen en het uitreiken van prijzen) in Vlaanderen door de boekenfederaties optimale juridische, administratieve en logistieke diensten te verlenen. Het Kenniscentrum van Boek.be organiseert opleidingen,[12] formuleert standpunten en verzamelt cijfergegevens over het boekenvak.

IT-platformen

Boek.be creëert ook IT-platformen ter ondersteuning van het boekenvak. Deze vaak vernieuwende infrastructuur staat ten dienste van de vakverenigingen, faciliteert en professionaliseert de boekenverkoop:

  • Boek.be: publiekswebsite voor boekenliefhebbers met uitgebreide boekendatabase, boekenplank, Bekende Lezers en info over de acties en prijzen van Boek.be en virtuele boekenplank[13]
  • Boekenvak.be: deze website richt zich tot de professionals in het boekenvak met informatie over de werking van de ledenorganisaties, boekenvaknieuws, opleidingen etc.
  • De portaalsite Knooppunt geeft leerlingen en leerkrachten op een eenvoudige manier toegang tot diverse digitale, innovatieve leermiddelen en -inhouden die ze aangekocht hebben bij uitgevers van leerboeken die lid zijn van de vereniging. Het Knooppunt portaal wordt beheerd door Knooppunt vzw, een groep die bestaat uit educatieve uitgeverijen en een uitgeverij-onafhankelijk dagelijks bestuur.
  • www.uitgevenindetoekomst.be (2012-2016) bracht Vlaamse uitgevers en ICT-bedrijven samen om innovatieve, crossmediale concepten uit te tekenen.
  • Meta4Books is een Vlaamse vzw die verschillende services aanbiedt ten dienste van het Vlaamse boekenvak. Meta4Books is het ISBN-kantoor voor Vlaanderen en Brussel, waardoor het aan de bron staat van alle bibliografische data over boeken. Verder bezorgen uitgevers en verdelers van boeken aanvullende gegevens over hun titels, zoals prijzen, covers en leesfragmenten. Al deze informatie stelt Meta4books ter beschikking van het boekenvak. Meta4books fungeert zo als centrale metadata-aanbieder in Vlaanderen en werkt met verschillende platformen:
    • Dante, de Meta4Books Databank met titel- en auteursinformatie, verwerkt metadata van boeken vanuit diverse bronnen en levert de verrijkte boekgegevens aan diverse afnemers. Dante is een samenwerking tussen Boek.be (Vlaanderen) en Centraal Boekhuis (Nederland).
    • www.boeda.be: acroniem voor Boeken Digitaal Aanbieden is het platform van Meta4Books dat aan uitgever, importeurs en vertegenwoordigers de mogelijkheid geeft om nieuwe boeken op een digitale manier in de schijnwerpers te zetten.
    • Boekenbank[14] faciliteert business-to-business bestellingen tussen aangesloten bibliotheken, boekhandels en distributeurs. Boekenbank is het centrale bestelplatform voor professionelen uit de Vlaamse en Nederlandse boekensector.
    • Bibbank (www.bibbank.be) is het collectievormingsplatform voor de Vlaamse Openbare Bibliotheek. Op het platform vinden boekhandels en bibliotheken (bibnet tot 2015, thans Cultuurconnect) elkaar voor het vormen van de bibliotheekcollectie. De nadruk ligt op net verschenen titels en nog te verschijnen titels.

Literaire prijzen

In april 2008 werd aan de Universiteit Antwerpen de leerstoel Boek.be ingesteld.[20][21][22] De Leerstoel Boek.be wordt jaarlijks georganiseerd in samenwerking met de Universiteit Antwerpen rond een actueel thema in het boekenvak.

Huis van het boek

Het Huis van het boek in Borgerhout geeft onderdak aan de verenigingen van het Vlaamse boekenvak:

  • Boek.be
  • Het kantoor van de Vlaamse Auteursvereniging (VAV)[23]
  • Meta4Books vzw is het metadata-centrum voor het Vlaamse en Nederlandse boekenvak. Het doel is om het boekenvak te voorzien van professionele, correcte, rijke en integere metadata over boeken en auteurs.
  • Boekenbank is het centrale bestelplatform dat een overzicht biedt van alle beschikbare boeken en aanverwante producten die in Vlaanderen en Nederland worden uitgegeven of verdeeld.
  • Librius is de beheersvennootschap voor rechtenbeheer van de Vlaamse boekindustrie.[24]
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.