Beroepsastma op chroom

Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Inleiding

Verschillende metalen kunnen beroepsastma veroorzaken. Platina (Pt) is het meest bekende voorbeeld. Andere bekende allergenen zijn nikkel, kobalt en chroom. Deze zijn ook goed bekend als oorzaken van allergie op de [huid]. Contactdermatitis aan chroom is de meest voorkomende occupationele dermatitis bij mannen.


Rokers hebben mogelijk een groter risico op het ontwikkelen van beroepsastma. Door het roken van met chroom gecontamineerde sigaretten krijgen ze een verhoogde opname van dit metaal.

Gebruik van chroom

Chroom wordt veelvuldig gebruikt in de industrie. Het wordt toegepast bij het galvaniseren van metalen. Het is een belangrijk bestanddeel van hard staal en andere legeringen. Het is een belangrijk pigment, en nuttige katalysator. Bovendien is chroom een contaminant van cement!

Diagnose

Verschillende diagnostische testen kunnen uitgevoerd worden.

  • Huidtesten dragen niet veel bij tot de diagnose van beroepsastma.
  • De relatie tussen werkgebonden blootstelling en ademhalingsobstructie kan het eenvoudigst worden geobjectiveerd door het laten uitvoeren van seriële piekflowmetingen.
  • De specifieke provocatietest is de beste methode om beroepsastma op chroom te objectiveren.

Behandeling

De beste oplossing is de vervanging van chroom door een ander, onschadelijk product. Dit is echter meestal niet mogelijk, waardoor het nodig is de patiënt zelf te verwijderen uit het schadelijke arbeidsmilieu.

Individuele beschermingsmaatregelen (zoals een beschermingsmasker) of verbetering van de werkomstandigheden (door bijvoorbeeld plaatsen van afzuiginstallaties) zijn meestal onvoldoende.

Medicatie (een onderhoudsbehandeling van bronchodilatatoren en corticosteroïden) is slechts een lapmiddel.

Besluit

Beroepsastma kan leiden tot ernstige onherstelbare obstructieve afname van de longfunctie. De enige effectieve behandeling is de vroegtijdige en totale stopzetting van contact met de sensibiliserende stof.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.