Beltmolen

Een beltmolen of bergmolen is een windmolen die staat op een natuurlijke of kunstmatig opgeworpen heuvel, de molenbelt, die de functie van de stelling bij een stellingmolen overneemt.

Beltmolen de Duif te Nunspeet

In de heuvel is aan twee zijden een doorgang (invaart genoemd) gemetseld, waardoor wagens voor laden en lossen de molen binnen kunnen rijden en er aan de andere kant weer uit kunnen. In een aantal gevallen is maar aan één zijde een doorgang in de belt. In dat geval moet een wagen achteruit de molen in.

Beltmolens zijn meestal korenmolens en komen voor als houten achtkante molen, zoals de Duif in Nunspeet, maar ook als ronde stenen molen, zoals de Sint-Antonius Abt in Borkel, Holten's Molen te Deurne en de Leonardusmolen in Maasbracht.

De molen met de hoogste molenbelt van Nederland is de Korenbloem te Ulvenhout. De oudste Nederlandse beltmolen is de Grafelijke Korenmolen te Zeddam, die al van vóór 1441 dateert en tot het type torenmolen behoort.

Afbeeldingen

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.