Babbersmolen

Langs de Poldervaart in Schiedam staat een oude poldermolen, de Babbersmolen. De romp is 8 meter in doorsnede en bijna 16 meter hoog en heeft drie zolders.

Babbersmolen
Babbersmolen
Basisgegevens
PlaatsSchiedam
Bouwjaar1710 2012
Typestellingmolen
Kenmerkenronde stenen molen
Functiepoldermolen
Bestemming Maalvaardig
Oorspronkelijk gebruik Het bemalen van de Babberspolder
Huidig gebruik Het bemalen van de Babberspolder
Monumentnummer 513195
Externe link(s)
Molendatabase
Portaal    Molens
Een totaalbeeld van de Babbersmolen in 2006.

Geschiedenis

De Babbersmolen werd gebouwd in 1710 met als doel het bemalen van de Babberspolder. Toen de nabijgelegen spoorlijn van Schiedam naar Hoek van Holland in 1888 werd aangelegd, werd de molen aangetast in zijn zogenoemde molenbiotoop. De wind was niet meer optimaal vanuit de noordwestelijke richting. Een verhoging van drie meter was noodzakelijk. Men voorzag de molen tevens van een balie. Deze werd verwijderd in 1924. Vanaf 1924 werd de aandrijving vervangen door een Deutz-motor.

De Babbersmolen was op die locatie niet de eerste poldermolen met als functie het bemalen van deze polder. Eerder stond op dezelfde plaats al een poldermolen. De fundering daarvan werd in 1710 gebruikt voor de bouw van de Babbersmolen. De Babberspolder bestond uit 211 hectare en behoorde tot 1886 tot de gemeente Vlaardinger-Ambacht. Door gemeentelijke herindeling kwam de Babberspolder en daarmee de Babbersmolen op Schiedams grondgebied te staan. De molen wordt op 1 juli 1955 buiten werking gesteld. Het opvallende bouwwerk dat inmiddels gerestaureerd is, kan nog gezien worden vanuit de trein, vanaf de Poldervaart of in tuinhuisjescomplex 'Vijfsluizen'. Het bemalen van de Babberspolder werd vanaf 1955 overgenomen door het verderop gelegen gemaal van de Hargpolder.

Na 1955

Het vogelasiel van de Koninklijke Natuurhistorische Vereniging nam vanaf 1979 zijn intrek in de leegstaande molen. In 1980 geeft de gemeente Schiedam toestemming aan het vogelasiel om de aanwezige motor en scheprad te verwijderen, nadat daarom was gevraagd. Op dat moment was Gemeentewerken druk in de weer om de Babbersmolen in zijn geheel op de Rijksmonumentenlijst te krijgen wat pas in 2003 zou gebeuren. De gemeente Schiedam was eigenaar van de Babbersmolen sinds de jaren 70 van de twintigste eeuw. Op 10 april 2003 werd de koopakte door de gemeente Schiedam en de Stichting de Schiedamse Molens getekend. Die stichting heeft als doel de restauratie tot een volledig werkende molen zoals deze was vóór 1924. Eind 2011 won de stichting een prijs van € 10.000,00 voor het beste Molenbiotoopverbeterplan in een prijsvraag van de provincie Zuid-Holland. Het gebied rond de molen wordt aangepast om de zichtbaarheid te vergroten en de wieken na restauratie weer meer wind te laten vangen.[1]

In februari 2012 is een nieuwe stelling aangebracht en is een deel van het gaande werk herbouwd. De molen is sinds november 2012 draaivaardig. Op 15 juni 2013 is het nieuwe scheprad in de molen geplaatst. De Babbersmolen is sinds eind 2013 volledig gerestaureerd tot een werkende poldermolen.

Installatie

Het houten scheprad was in 1897 aan vervanging toe. Het peil van de Poldervaart was inmiddels gestegen wat noodzaakte tot het hoger leggen van het nieuwe scheprad. De diameter van het nieuwe scheprad werd vergroot. Het scheprad dat de Babbersmolen kreeg na de vervanging van het houten scheprad in 1897 was een 'snijdend' exemplaar. Daar waar een scheprad meestal door het water schept, sneed het nieuwe rad door het water. De diameter van het scheprad was 6,7 m, de breedte 40 cm en de opvoerhoogte was 1,80 m.

Molenaars

Vier generaties Post hebben zorg gedragen voor het bemalen van de polder in de Babbersmolen sinds 1875. Twee molenaarsgezinnen hebben jarenlang ook in de molen gewoond. Pieter Willem Post was de laatste beroepsmolenaar die de Babbersmolen verliet. De namen van de molenaars waren: Van Berkel, Leen Post (1875), Willem Pieter Post (±1900), en Pieter Willem Post (na 1924).

...ten tijde van molenaar Willem Pieter Post woonde op de tweede verdieping een tweede gezin Post; Willem Pieter Post bewoonde de begane grond...

Feiten

onderstaande feiten zijn afkomstig uit de Molendatabase

Naam:
Babbersmolen
Adres:
Vijfsluizen 2a (Schiedam wijk Nieuwland)
Type molen:
Steenhuismolen (1710)
Stellingmolen (1888)
Aandrijving:
Wind (1710)
Motor (1924)
Functie:
Poldermolen (bemalen van de Babberspolder)
Monument:
Bekend onder nummer RDMZ-513195
Rijksdriehoekscoördinaten:
X:85279 Y:437015

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.