ArcelorMittal Orbit

De ArcelorMittal Orbit is een oriëntatiepunt en 114,5 m hoge uitzichttoren, gelegen in het Olympic Park in Stratford. De toren werd op 11 mei 2012 ingehuldigd, voor de aanvang van de Londense Olympische Zomerspelen van 2012.

ArcelorMittal Orbit
Algemene gegevens
OntwerpAnish Kapoor
Cecil Balmond
Constructie2010-2012
Opening11 mei 2012
LocatieOlympic Park (Londen)
ExploitantThe London Organising Committee for the Olympic and Paralympic Games (LOCOG)
Technische gegevens
Hoogte114,5 m
MateriaalStaal
Aantal traptreden455
Officiële website
Portaal    Civiele techniek en bouwkunde
Londen

De stalen structuur is het grootste kunstwerk in de publieke ruimte van het Verenigd Koninkrijk en werd ontworpen als permanente en blijvende herinnering aan de locatie van Londen als gastheer van de Olympische Spelen. De toren is gelegen tussen het Olympisch Stadion en het London Aquatics Centre.

De toren is ontworpen door Anish Kapoor en Cecil Balmond. Het idee voor de constructie werd publiek bekendgemaakt op 31 maart 2010 na selectie door een negenkoppige adviserende wedstrijdjury. Het waren de burgemeester van Londen Boris Johnson en de Olympics Minister Tessa Jowell die in 2008 opriepen ideeën in te dienen voor de creatie van een oriëntatiepunt in het Olympic Park.

De toren beschikt over twee uitkijkplatformen, elk met een capaciteit van 150 personen, van waar het publiek zicht heeft op het gehele Olympic Park en de Londense agglomeratie, tot ruim 30 km ver. Toegang tot de platformen wordt voorzien met twee liften, elk met een capaciteit van 21 personen, desgewenst ook mogelijk langs een wenteltrap met 455 treden. De bezoekersattractie zou tot 770 bezoekers per uur kunnen verwerken. De constructie is gebouwd met 2.000 ton staal waarvan 63% gerecycleerd staal is, 35.000 bouten en 19.000 liter verf. Zou de structuur "uitgerold" worden, dan zou deze een lengte van 560 m hebben.

De toren heeft een kostprijs van 22,7 miljoen Britse pond waarvan metaalmagnaat Lakshmi Mittal 19,6 miljoen pond financiert en zo de naam van het bedrijf waarvan hij voorzitter is aan het Olympic Park koppelt. De toezegging van de financiering werd in 2009 afgerond door Johnson en Mittal op het World Economic Forum in Davos.

Gedurende de Olympische Spelen was de toren toegankelijk voor het publiek, met een toegangsprijs van 15 pond. Na de spelen en bij de start van de verbouwingswerken op de gronden van de Olympische Spelen was de toren gesloten. Na de reconversie van de site kan de toren sinds 5 april 2014 permanent bezocht worden.

De verwachte bezoekersaantallen dienden evenwel in in 2015 naar beneden aangepast te worden tot circa 150.000 personen op jaarbasis wat financieel de langetermijnuitbating van de toren niet winstgevend maakt. In 2016 werd daarom begonnen aan de bouw van 's werelds hoogste en langste (178 meter) tunnel glijbaan, ontworpen door Carsten Höller. De London Legacy Development Corporation verwacht dat deze glijbaan meer bezoekers naar de toren zal brengen. In de glijbaan zitten transparante secties die een ander perspectief op de kronkelende rode toren bieden voor diegenen die naar beneden glijden. De opening van de glijbaan is voorzien in de zomer van 2016. Gebruik kost £ 5 per keer. In 2014 werd ook de mogelijkheid abseilen vanaf een hooggelegen platform op de toren toe te laten voorzien voor de liefhebbers.

De ArcelorMittal Orbit omgeven door het London Aquatics Centre (links), het Olympisch Stadion (rechtsachter) en de Water Polo Arena (rechtsvoor)
Zie de categorie ArcelorMittal Orbit van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.