Anthocomus equestris

Anthocomus equestris is een keversoort uit de familie van de bloemweekschilden (Melyridae).

Anthocomus equestris
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Coleoptera (Kevers)
Onderorde:Polyphaga
Infraorde:Cucujiformia
Superfamilie:Cleroidea
Familie:Melyridae (Bloemweekschilden)
Onderfamilie:Malachiinae
Geslacht:Anthocomus
Soort
Anthocomus equestris
(Fabricius, 1781)
Synoniemen
Anthocomus bipunctatus (Harrer,1784)
Afbeeldingen Anthocomus equestris op Wikimedia Commons
Anthocomus equestris op Wikispecies
Portaal    Biologie
Insecten

Uiterlijke kenmerken

De kop, halsschild (pronotum) en scutellum zijn donker metaalgroen, maar lijken soms zwart. Het halsschild en de dekschilden (elytra) hebben ronde hoeken.

De dekschilden zijn oranjerood tot rood. Twee zwarte vlekken lopen over beide schilden; een grote op de achterste helft en een kleinere tegen het halsschild. De punt van het zwarte achterlijf reikt verder dan de dekschilden.

De gezaagde antennes zijn vaak geheel zwart, maar soms zijn het derde en vierde segment wat lichter. De poten zijn lichtbruin of oranje tot donkeroranje. De bovenste helft van de dijbenen zijn donkerder of zwart.

Verspreiding

Anthocomus equestris is inheems in Eurazië. In 1944 is de kever in de Verenigde Staten geïntroduceerd via New Jersey en Virginia. Ten oosten van de Rocky Mountains komt hij nu wijdverbreid voor en het verspreidingsgebied breidt zich steeds verder uit.

Levenswijze

De volwassen kevers voeden zich met bloemen van kruidachtige planten. Ze worden aangetrokken door licht en regelmatig binnenshuis aangetroffen. Ze zijn niet schadelijk voor gebouwen of de gezondheid.

De voedingsgewoonten van de larve van Anthocomus equestris is slechts weinig onderzocht. Larven van verwante soorten zijn roofzuchtig, en er is gesuggereerd dat ze zich voeden met plaaginsecten in huis.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.