Anencefalie

Anencefalie[1] is een neuralebuisdefect, een aandoening aan de neurale buis die ontstaat tijdens de embryonale ontwikkeling. Uit deze buis ontstaat later het zenuwstelsel. Bij anencefalie sluit de bovenkant van de neurale buis niet goed. Dit kan resulteren in een verminderde ontwikkeling van de hersenen. Soms ontwikkelen deze zich helemaal niet. Meestal is de hersenstam wel ontwikkeld, maar ontbreekt het cerebrum (de grote hersenen).

Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Anencefalie
Synoniemen
LatijnAnencephalia[1]
Coderingen
ICD-10Q00.0
ICD-9740.0
OMIM206500
DiseasesDB705
eMedicineneuro/639
MeSHC10.500.680.196
Portaal    Geneeskunde
Röntgenfoto van een doodgeboren baby met anencefalie. Zichtbaar is dat de schedel nauwelijks is ontwikkeld.

Prognose

Elke vorm van anencefalie is een fatale aandoening. De baby's worden dood geboren of sterven snel na de geboorte. Meestal na een paar uur, soms na enkele dagen. Er is een geval bekend waarbij de baby 3 jaar oud is geworden.[2]

Diagnose

De diagnose anencefalie kan al tijdens de zwangerschap worden gesteld. Dit kan door middel van:

Baby met anencefalie, de rug is open aan de bovenzijde en de hersenen hebben zich niet gevormd

Behandeling

Er is geen behandeling mogelijk voor baby's met anencefalie en men zal vrijwel nooit agressieve reanimatiepogingen ondernemen, aangezien er geen enkele kans is dat het kind ooit een bewust bestaan zou leiden. In plaats daarvan zal men hydratatie en nutritie aanbieden. Sommige medici zijn van mening dat dit klinisch gezien zinloos is en het beter is de natuur haar gang te laten gaan.

Voorkomen

De aandoening blijkt volgens onderzoek vaker voor te komen bij vrouwelijke baby's.

Oorzaken

Er bestaat nog onenigheid over de oorzaak van anencefalie. Genetisch gezien volgen neuralebuisdefecten geen direct patroon, al is er wel gering bewijs dat het erfelijk is. Gekend is dat bepaalde medicijnen, zoals tegen epilepsie en diabetes, het risico verhogen. Een vrouw die een verhoogd risico loopt op een kind met een neuralebuisdefect wordt gebruikelijk genetische counseling aangeboden. 1964: eerste link tussen (tekort aan) foliumzuur en neuraal buis defecten (NTD) Preconceptioneel gebruik geeft 70% minder risico op NTD.

Zie de categorie Anencephaly van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.