Andrew van York

Andrew Albert Christian Edward, Hertog van York (officieel: HRH Prince Andrew, Duke of York) (Buckingham Palace, 19 februari 1960) is het derde kind en de tweede zoon van de Britse koningin Elizabeth en prins Philip. Hij is vernoemd naar zijn grootvader, prins Andreas van Griekenland. Prins Andrew heeft twee broers (Charles en Edward) en een zus (Anne).

Andrew Mountbatten-Windsor
Prins van het Verenigd Koninkrijk
Periode1960-heden
Hertog van York
Graaf van Inverness
Baron Killyleagh
Periode1986-heden
VoorgangerGeen (titel gecreëerd)
VaderPhilip van Edinburgh
MoederElizabeth II
DynastieWindsor

Wapen van prins Andrew als hertog van York
Portaal    Verenigd Koninkrijk

Carrière

Prins Andrew zag na zijn schooltijd af van een universitaire studie en trad in 1979 in dienst van de Royal Navy (de Britse koninklijke marine), waar hij werd opgeleid tot helikopterpiloot. Respect binnen de Britse krijgsmacht dwong hij onder andere af door in 1980 een commando-opleiding bij de Royal Marines (het korps mariniers) te volgen.

Toen in 1982 de Falklandoorlog uitbrak, wilde hij daaraan deelnemen als piloot. Zijn moeder, koningin Elizabeth, wilde echter niet dat haar zoon zou gaan vechten op de Falklandeilanden. Uiteindelijk besloot hij toch te gaan en werd hij ook daadwerkelijk als piloot ingezet.

Huwelijk

Prins Andrew trouwde op 23 juli 1986 met de niet-adellijke Sarah Ferguson. Andrew kreeg toen van koningin Elizabeth de titels Hertog van York, Graaf van Inverness, Baron Killyleagh.

Het paar heeft twee dochters:

Prins Andrew en Sarah Ferguson zijn, na een stroom van geruchten over huwelijksproblemen, in 1996 gescheiden. Ferguson verloor haar aanspreekvorm van koninklijke hoogheid, maar mag nog wel de titel Hertogin van York voeren.

Aantijgingen betrokkenheid bij zedenschandaal Epstein

Prins Andrews naam komt bij herhaling naar voren in de publiciteit rond het schandaal dat zich in augustus 2019 begon te ontvouwen naar aanleiding van de zelfmoord van de Amerikaanse miljardair Jeffrey Epstein. De prins zou rond de eeuwwisseling tot de kring van hooggeplaatste en/of gefortuneerde mannen hebben behoord, die profiteerde van de door Epstein gefaciliteerde seksuele diensten van minderjarige meisjes. De beschuldigingen zijn door zowel Prins Andrew als Buckingham Palace meermalen ontkend. [1][2][3]

Op 16 november 2019 stond prins Andrew BBC-journaliste Emily Maitlis in Buckingham Palace een uniek -drie kwartier uur durend- interview toe, waarin hij opbiechtte dat hij zijn contact met Epstein na diens veroordeling tot zedendelinquent had moeten beëindigen. Verder verklaarde hij dat hij "de jonge vrouwen, die hij in de villa's van de Amerikaanse investeerder waarnam, had aangezien voor huishoudelijk personeel.[4][5] Het lukte de prins niet zijn reputatie met het interview te herstellen. Op 20 november 2019 kondigde hij aan dat hij zijn publieke taken voor onbepaalde tijd neerlegt.[6] Een voorgenomen benoeming tot admiraal bij de marine ging niet door. Ook wordt er niet meer gevlagd bij zijn verjaardag.



Zie de categorie Prince Andrew, Duke of York van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Voorganger:
Archie Mountbatten-Windsor
Lijn van de Britse troonopvolging
8
Opvolger:
Beatrice van York
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.