Grote agaatslak

De grote agaatslak (Achatina fulica) is een slakkensoort uit het geslacht Agaatslakken.

Grote agaatslak
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Onderrijk:Metazoa
Stam:Mollusca (Weekdieren)
Klasse:Gastropoda (Slakken of buikpotigen)
Familie:Achatinidae
Geslacht:Achatina (Agaatslakken)
Soort
Achatina fulica
(Férussac, 1821)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons
Grote agaatslak op Wikispecies
Portaal    Biologie
Grote agaatslak op een hand

Beschrijving

Het uitgestrekte lichaam van dit dier kan tot 30 centimeter lang worden. Het gewicht groeit uit tot tussen 598 tot 704 gram.[1] De schelp heeft in volgroeide staat 7 tot 9 windingen, in uitzonderlijke gevallen 10, en wordt maximaal 20 centimeter lang en 12 centimeter in diameter. De dieren worden meestal 4 tot 6 jaar oud, in uitzonderlijke gevallen kunnen ze wel 9 jaar oud worden.[2] De meeste Achatina Fulica die in gevangenschap worden gehouden, worden tussen de 7 en 9 cm groot (schelp). Dit komt door het doorkweken van de soort met de ongezonde slakken uit de clutch (nest) of inteelt. Aangeraden wordt om dan ook niet te kweken met slakken kleiner dan 12 cm om de soort weer gezond te krijgen.

Met zijn voet beweegt hij zich voort door middel van spiersamentrekkingen. Aan de voorkant van de voet bevindt zich een klier, die slijm produceert, waar het dier overheen kan glijden. Ook worden met de voet trillingen opgevangen, waarmee het gelijk als een soort oor dienst doet.

Leefwijze

Agaatslakken zijn planteneters. Het is bekend dat agaatslakken meer dan 500 plantensoorten eten. In gevangenschap bestaat hun voedsel uit groente en fruit. Per soort verschilt het dieet aangezien elke soort zo zijn eigen behoeftes heeft en sommige soorten niet alle groenten en fruit kunnen eten. De Achatina Fulica kan vrij veel soorten groente en fruit verdragen. Ze zijn voornamelijk gek op Courgette en zoete aardappel, welke ook beide heel gezond voor ze zijn. Ook lusten ze vele andere soorten groente en fruit zoals bijv. appel, wortel, andijvie en tomaat. Komkommer en sla zijn ze ook vaak gek op, maar dit moet vooral gezien worden als snack aangezien beide vooral veel water en weinig voedingstoffen bevatten.

Voortplanting

De Achatina Fulica is hermafrodiet, hetgeen wil zeggen dat zij zowel mannetje als vrouwtje zijn. Om zich voort te kunnen planten heeft de Fulica niet perse een andere slak nodig. Zij zijn in staat zichzelf te bevruchten, maar dit komt heel sporadisch voor. Ook zijn de slakken in staat om sperma op te slaan voor later. Er zijn dus geen 2 slakken nodig om eitjes te krijgen, daarom moet hier altijd goed op gecontroleerd worden als ze in gevangenschap worden gehouden.

Verspreiding en leefgebied

De soort komt voor in Oost-Afrika, waar ze op de bodem van het oerwoud leven. Ze zijn ook ingevoerd in Azië en Florida. Voor de boeren is hij een plaag geworden.


This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.