Achilles Cools

Achilles Cools (Grobbendonk of Lier, 24 oktober 1949) is een Belgisch beeldend kunstenaar, graficus, tekenaar, schrijver en dichter. Hij was leraar aan de Academie voor Schone kunsten van Heist op den Berg, en studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. Werken van hem werden aangekocht door musea, staat, Koninklijk paleis, gouvernementen, provincie, steden, gemeenten, prentenkabinet, OCMW's, bedrijven, en verzamelaars in binnen- en buitenland.

Werk

Cools put inspiratie uit de biologie. Ethologische diversiteit en de daaruit volgende interactie tussen kunst en wetenschap vormen het hoofdthema van zijn oeuvre. Zijn kunstwerken onderzoeken en eren de individualiteit van de soorten, om gedragingen, gevoelens en persoonlijkheid te erkennen en te verwerken in verschillende disciplines van kunst. De kraaiachtige vogel de kauw neemt de centrale plaats in in zijn schilderijen, etsen, beeldhouwwerken en installaties. Zijn beelden zijn organisch opgebouwd met natuurlijke structuren. Cools' werk was te zien op talrijke tentoonstellingen in binnen- en buitenland en hangt in vele Musea. Zijn grootste kunstwerk is het KAUWENHUIS: een Concept Art ontwerp dat hij eigenhandig optrok in kosmopolitische vormen: bogen, driehoeken, cirkels, parallelograms, met een 'kauwentoren' als columbarium, een aantal kleinere torentjes, en 56 klokhaarden voor kauwen. Dit KAUWENHUIS heeft dezelfde huid en bizarre oervormen als Cools zijn bronzen beelden. Het maakt een verbinding naar de natuur met de levende kauwen die het een originele kracht en een ziel geven.

Eind jaren zeventig, begin jaren negentig van vorige eeuw, begon hij met het project: De Kauw'. Hij bracht jaarlijks jonge kauwen met de hand groot waaraan deze vogels een imprint overhielden. De jongen hadden de mens ingeprent als soortgenoot. Hierdoor ontstonden vogels die zich mens voelden en hem overal volgden. Ze richten daardoor hun sociale neigingen en seksuele interesse op de mens. Een proces van domesticatie en een afgeleide van de oorsprong. Achilles had hun geest beïnvloed en de kauw veranderd in een menselijke creatie, in een kunstwerk, een levend kunstwerk. Dit project werd essentieel in zijn creaties en een mijlpaal in de hedendaagse kunsten. De kauw werd het symbool voor zijn kunst, die via het project een metafoor werd voor de samenleving van de mens. Hiermee kon hij wetenschappelijke, filosofische en ethische kwesties met elkaar verbinden, en het onderwerp 'kauw' kaderen in zijn kunst, boeken en lezingen.

Omwille van ethische overwegingen konden deze levende vogels niet tentoongesteld worden (ze konden niet opgesloten in een kooi op een tentoonstelling gezet worden), maar duizenden mensen hebben de kauwenkolonie bezocht in zijn kauwentuin tijdens open-deur-dagen. Achilles ontleedde de kauw vanbinnen en vanbuiten, probeerde binnen te dringen in dat vogelhoofdje en creëerde duizenden kunstwerken in allerlei disciplines.

Publicaties

  • 1983: Weldadige regen (poëzie), Kempische Boekhandel, Retie
  • 1988: Sterrenschot (poëzie), Hadewijch, Schoten
  • 1992: Kauwen in de spiegel (essay), Lannoo, Tielt
  • 1999: De kauwentuin (proza), Atlas, Amsterdam
  • 2002: Vlaamse gaaien (proza: verhalen), Atlas, Amsterdam
  • 2005: Uitgebroed (proza: dagboek), Atlas, Amsterdam
  • 2010: Vleugels (columns), Atlas, Amsterdam
  • 2014: De kauw (essay), Atlas Contact, Amsterdam
  • 2016: De goudvink (essay), Atlas Contact, Amsterdam
  • 2016: Tortel van oktober (poëzie), Uitgeverij P, Leuven

Literatuur

  • Jan Stalmans & Anton van Wilderode, Achilles Cools, Lannoo, Tielt, 2000, ISBN 9020940953.
  • R. Mortier, "Achilles Cools Kunstwerken", Uitgave Arch Patrimium 2005.
  • Frank Tubex, "Achilles Cools De consequentie van het zijn", Uitgave Provincie Antwerpen.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.