Aalsbeek

De Aalsbeek is een beek en park in Belfeld, een stadsdeel van de Nederlandse gemeente Venlo.

Aalsbeek
Typerecreatiepark, waterpark, natuurgebied
LocatieBelfeld, Venlo
BeheerderStichting Natuurbeheer Brongebied Aalsbeek

Korte geschiedenis

De naam Aalsbeek komt voor in een overeenkomst uit 1550, waarin de grens wordt bepaald van de Heerlijkheid Belfeld. In 1630 vond de verkoop plaats van land aan de Daelsbeeck. De oversteek bij de beek was niet zonder gevaar. In een akte van 19 december 1815 is opgetekend, dat een dode was gevonden bij de gemeentegrens in de Aalsbeek.[1]

Locatie

Het park de Aalsbeek ligt ten noordoosten van Belfeld, tussen Geloo en de Tegelse wijk Leemhorst. De beek zelf stroomt in westelijke richting, komende vanaf de steilrand, en mondt uit in de Maas. Dwars door het gebied loopt, van noord naar zuid, de A73.

Natuurontwikkeling

Begin 2012 is het gebied ontwikkeld tot hoogwaardig ecologisch gebied, gecombineerd met een landelijk recreatiegebied. Deze ontwikkeling vond plaats door samenwerking tussen de gemeente Venlo, de Provincie Limburg, Waterschap Peel en Maasvallei, Staatsbosbeheer, Milieufederatie en de LLTB.

Beheer

Het beheer van het gebied is in handen van de Stichting Natuurbeheer Brongebied Aalsbeek. De stichting is in 2007 opgericht met als doel om de oorspronkelijke structuur van het gebied terug te brengen.[2]

Flora en fauna

De stichting wil de natuurlijke habitats van diverse diersoorten, die vroeger in het gebied leefden, terugbrengen. Onder deze diersoorten bevinden zich onder ander de zandhagedis, de poelkikker en de boomkikker. Ook wordt de exmoorpony ingezet om het gebied te bevolken.

Met de visstand in de Aalsbeek is het beter gesteld dan vroeger. De afgelopen jaren zijn er een aantal zeldzame vissoorten aangetroffen zoals de zalm, de zeeforel en de beekforel.[3] Dit is een goede indicatie voor de ecologische gezondheid van de beek, de bovengenoemde soorten komen immers enkel voor in water met een goede tot uitstekende waterkwaliteit. In 2012 werden er ook paaiende beekprikken waargenomen.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.