Inleidend
Installatie
Geschiedenis van MediaWiki
MediaWiki toepassen
Wikitekst en HTML
Taalcodes
Magische woorden
Sjablonen
Extensies
MediaWiki intern
Database-opbouw
Gebruikersgroepen
Speciale pagina's
Monobook.js en Common.js
Monobook.css en Common.css

Dit is een handboek voor iedereen die wel eens wil weten wat er achter de software zit waarop Wikibooks, Wikipedia, Wikiquote, Wikisource en Wikiwoordenboek draaien. Het boek richt zich voornamelijk op de gevorderde gebruiker.

MediaWiki

MediaWiki is software die gemaakt is om te werken op een server en is geoptimaliseerd voor het werken op uitgebreide serverclusters. De licentie van de software is GNU General Public License, dat wil zeggen dat de broncode vrij is gegeven en anderen het programma verder mogen ontwikkelen. Het is geschreven in de taal PHP en de inhoud van de verschillende platformen die draaien met deze software, zoals Wikipedia en Wikibooks, wordt opgeslagen in een MySQL-database. Pagina's worden gemaakt met de speciaal ontwikkelde wikitekst, hoewel ook HTML-opmaak, XHTML en CSS kunnen worden gebruikt.

Sterke punten van de software

Elke versie van een pagina/artikel is altijd beschikbaar, met de gebruikersnaam of het IP-adres van de bewerker die die versie heeft opgeslagen. Dit heeft de volgende voordelen:

  • Men kan snel verschillen tussen artikelversies genereren en bekijken.
  • Men kan snel een oude versie terughalen, wanneer de laatste verandering een slechte verandering was. Moderatoren (systeemoperatoren) doen dit met een knopdruk.
  • Er wordt voldaan aan de licentie omdat altijd de auteur(s) van de artikelen kan (kunnen) worden gevonden.

Extensies

  • Door de mogelijkheid om extensies toe te voegen, kan je een wiki volledig aanpassen aan de extra wensen die de webmaster met de wiki heeft.
  • Deze extensies haken zichzelf als het ware in de code van Mediawiki, bijvoorbeeld op categoriepagina's, artikelen of overlegpagina's
  • Het voordeel van deze extensies is dat je niet de MediaWiki-code hoeft te veranderen, en de software dus altijd snel en eenvoudig kan updaten.
  • Er is een Nederlandstalige site die extensies voor Mediawiki programmeert: http://www.leerwiki.nl/Categorie:MediaWiki

Een ander sterk punt is dat pagina's makkelijk gecacht kunnen worden, waardoor de informatie van de pagina snel beschikbaar is zonder de (hoofd)server te sterk te belasten.

Inhoud van het handboek

Zie Inhoudsopgave rechtsboven.

Eventueel ook nog toevoegen:

  • Wiki-software installeren (opzetten van eigen site)
  • Speciale functies (speciale pagina's), uitklapfunctie et cetera
This article is issued from Wikibooks. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.