< Handboek MediaWiki

Inleidend
Installatie
Geschiedenis van MediaWiki
MediaWiki toepassen
Wikitekst en HTML
Taalcodes
Magische woorden
Sjablonen
Extensies
MediaWiki intern
Database-opbouw
Gebruikersgroepen
Speciale pagina's
Monobook.js en Common.js
Monobook.css en Common.css
De originele software (Fase II)
Werd geschreven voor Wikipedia door de Duitse student en ontwikkelaar Magnus Manske. Wikipedia gebruikte daarvoor een met Perl geschreven UseModWiki (wordt Fase I genoemd door de Wikipedia-gemeenschap). Op 25 januari 2002 werd Wikipedia omgezet naar de nieuwe versie van Manske (Fase II genoemd) die met PHP werkt. Fase II was nodig gebleken omdat met de groei van Wikipedia de Fase I-software niet meer voldeed aan de eisen.
Wikipedia Fase III
In het midden van 2002 werd de software herschreven en verbeterd door Lee Daniel Crocker en kreeg de naam Wikipedia Fase III mee. Deze versie van de software is daarna verder ontwikkeld met als hoofdontwikkelaar Brion Vibber met een team van meer dan 60 vrijwilligers.
MediaWiki
In het midden van 2003 kreeg het programma de naam 'MediaWiki' en werd het programma verder ontwikkeld, waarbij alleen de doelgroep van Wikipedia werd vergroot. De wiki engine werd eerst met de naam MediaWiki uitgebracht op 29 augustus 2003. De naam is afgeleid van Wikimedia, de naam van de organisatie achter de Wikimedia-projecten (Wikipedia, Wikibooks, Wikiquote, Wikisource, enzovoort).
MediaWiki 1.2
Werd uitgebracht op 24 maart 2004. Verschillende gebruikersrechten (moderatoren, ...) en een bewerkingsbalk boven het bewerkingsscherm.
MediaWiki 1.3
Werd uitgebracht op 11 augustus 2004. Nieuw MonoBook-uiterlijk, een totaal ander uiterlijk.
MediaWiki 1.4
Werd uitgebracht op 20 maart 2005. De code werd verbeterd zodat bepaalde taken dubbel zo snel konden worden uitgevoerd. Ook werd de tekst gecomprimeerd met gzip zodat de gebruikte opslagruimte voor de database tot 15% van de originele grootte werd teruggebracht.
MediaWiki 1.5
Werd uitgebracht op 5 oktober 2005. In deze versie werden de verbeteringen in de architectuur verder gevoerd, waardoor bepaalde operaties sneller werden uitgevoerd (zoals pagina hernoemen en het genereren van de geschiedenis van het artikel). Beginnend met deze versie worden afbeeldingen in het SVG-formaat ondersteund.
MediaWiki 1.6
Werd uitgebracht op 5 april 2006, onder andere met verbeteringen op het gebied van categorieën en links naar deze pagina en vele bugfixes.
MediaWiki 1.7
Werd uitgebracht op 7 juli 2006. In deze versie is het mogelijk verwijderde afbeeldingen terug te plaatsen en vanaf deze versie is PHP 5 vereist.
MediaWiki 1.8
Werd uitgebracht op 10 oktober 2006. Ondersteuning voor PostgreSQL.
MediaWiki 1.9
Werd uitgebracht op 10 januari 2007. Mogelijkheid om een wijziging ongedaan te maken. Nieuwe class="sortable" voor tabellen.
MediaWiki 1.10
Werd uitgebracht op 10 januari 2007. Hier kan je een pagina beveiligen met een cascade-optie, dat wil zeggen dat alle sjablonen die op de beveiligde pagina gebruikt worden, automatisch ook worden beveiligd.
MediaWiki 1.11
Werd uitgebracht op 10 september 2007. Er is een beter beheer van gebruikersgroepen en beter gebruik van AJAX.
MediaWiki 1.12
Werd uitgebracht op 20 maart 2008. Er is een nieuwe parser en MediaWiki is beschikbaar in veel meer talen.
MediaWiki 1.13
Werd uitgebracht op 14 augustus 2008. Nieuwe speciale pagina's: FileDuplicateSearch, ListGroupRights. __HIDDENCAT__ Automatische fix van dubblele redirects
MediaWiki 1.14
Werd uitgebracht op 22 februari 2009. mogelijkheid per-pagina indexopname voor zoekmachines; copyright als platte tekst mogelijk; afbeeldingen kunnen naar een op te geven URL linken; CSS voor handhelds. thumbnails zichtbaar in afbeeldingshistorie
MediaWiki 1.15
Werd uitgebracht op 10 juni 2009. Hernoemen van bestanden/afbeeldingen mogelijk; extra keywords {{GENDER:||}}, {{NUMBEROFACTIVEUSERS}} and {{REVISIONUSER}}
MediaWiki 1.16
nog niet uitgebracht...


Inmiddels wordt MediaWiki voor alle ruim 700 projecten van Wikimedia ingezet (september 2006) en voor vele andere projecten buiten Wikimedia, bijvoorbeeld als intranettoepassing bij vele bedrijven.

This article is issued from Wikibooks. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.