Zeg eens euh!

Zeg eens euh! is een Vlaams televisiespelprogramma. Het werd oorspronkelijk op vrijdagavond uitgezonden op TV1 tussen 1992 en 1997. In 2016 kwam het programma terug, maar dan van maandag tot donderdag, en op de zender VIER.[1]

Zeg eens euh!
GenreSpelprogramma
Presentatie1992-1996 Gert Verhulst
1996-1997: Donaat Deriemaeker
2016: Gert Verhulst
Vaste gasten1992-1997:
Emiel Goelen
Margriet Hermans
Koen Crucke
Jaak Pijpen
2016: afwisselend Karen Damen, Gilles Van Bouwel, Maaike Cafmeyer, Herman Verbruggen, James Cooke, Margriet Hermans, Jelle De Beule, Jacques Vermeire, Koen Crucke, Rani De Coninck, Marleen Merckx
Voice-over1992-1997: Filip Pletinckx
2016: geen
Land van oorsprong België
TaalNederlands
Productie
ProductiebedrijfVRT (1992-1997), Studio 100 (2016)
Uitzendingen
Start1992 (op TV1); 2016 (op VIER)
Einde1997 (op TV1)
Netwerk of omroepTV1, VIER
Portaal    Televisie

Presentatie

Het spel werd oorspronkelijk gepresenteerd door Gert Verhulst, maar nadat hij in 1996 het productiehuis Studio 100 oprichtte werd hij vervangen door Donaat Deriemaeker.

Naast de presentator was er ook nog een voice-over die in het begin de kandidaten (en de presentator) aankondigde, en die tussendoor de aankondigingen van de mysterieuze gasten deed. Deze voice-over werd gedaan door Filip Pletinckx.

Op VIER is Gert Verhulst opnieuw de presentator, en is de voice-over weggelaten en wordt nu alles door de presentator gezegd.

Panelleden

Op TV1

In het panel zaten steeds vier bekende Vlamingen, zijnde:

Af en toe werd een van deze panelleden eens vervangen door een gast zoals Mark Tijsmans, Andrea Croonenberghs, Walter Baele in zijn rol van Rosa Vermeulen, Boogie Boy, Get Ready!, Birgit Van Mol, Liliane Saint-Pierre, Pat Krimson ... maar in de regel werd steeds met dezelfde vier panelleden gespeeld (gezeten in dezelfde volgorde).

VIER

In tegenstelling tot vroeger, waar er vier vaste panelleden waren die soms eens werden vervangen, wordt nu elke aflevering met een andere samenstelling gespeeld. Behalve vroegere panelleden als Margriet Hermans en Koen Crucke, traden ook nieuwere schermgezichten in het programma aan.[1]

De panelleden waartussen wordt afgewisseld, zijn:

Eerste en tweede ronde

Doel van het spel

De panelleden krijgen elk om beurt een thema waar ze één minuut over moeten praten. Tezamen met het thema krijgen ze ook een verbodswoord dat ze niet mogen uitspreken. In veel gevallen is dat verbodswoord een lidwoord, een voegwoord, een voorzetsel of veelgebruikt werkwoord (zoals "zijn", "hebben" en "worden") of een vervoegde vorm ervan.

Elk panellid heeft op zijn of haar tafeltje een drukknop. Zodra men een fout merkt, mag men afdrukken en de reden zeggen. De klok wordt gestopt en het panellid dat aan de beurt was, moet stoppen met spreken. Als de reden terecht blijkt, gaat de beurt naar de speler die heeft afgedrukt, en moet deze de resterende seconden volspreken. Wanneer de teller op nul staat, krijgt het panellid dat aan het woord is punten. Wanneer een panellid het de volledige minuut kan volhouden, dus zonder dat er een ander panellid aan het woord is geweest, is het aantal verdiende punten dubbel zo veel.

Geldige redenen om af te drukken

  • Het tussenwerpsel Euh wordt gebruikt.
  • Het verbodswoord wordt gezegd, al dan niet in een samenstelling waarin het ook een zelfstandige betekenis heeft. Voorbeeld: als het verbodswoord "noot" was, dan waren woorden zoals "okkernoot", "walnoot", "muzieknoot" niet toegestaan omdat "noot" hier aanzien kan worden als bestaand zelfstandig naamwoord. Woorden zoals "genoten", "reisgenoten", "gesnoten" mochten wel omdat het verbodswoord hier geen zelfstandige betekenis heeft. Voorbeeld 2: als het verbodswoord "op" was, dan mag de zin "ik heb een optreden in Antwerpen" omdat hier het woord "op" vasthangt aan het werkwoord "optreden". De zin "Ik treed op in Antwerpen" mag niet, omdat "op" hier een losstaand woord is, ook al behoort het tot een vervoeging van het werkwoord optreden.
  • Men zwijgt te lang. In het oorspronkelijke programma op TV1 mocht dit maximum 5 seconden zijn, in het vernieuwde programma op VIER werd dit herleid tot 3 seconden.
  • Men praat naast de kwestie en niet over het opgelegde thema.

Einde van een ronde

Wanneer de teller van het laatste thema op nul staat, worden de vier thema's herhaald. Deze vier opgegeven thema's zijn aanwijzingen naar een bekende Vlaming (of een andere in Vlaanderen bekende persoon). De panelleden moeten raden om welke bekende Vlaming het gaat. Enkele voorbeelden:

Elk panellid dat erin slaagt de juiste naam op zijn bordje te schrijven, krijgt extra punten.

Te verdienen punten

In het programma op TV1 werd met veelvouden van duizend punten gewerkt; in het vernieuwde programma op VIER werden dat veelvouden van honderd.

  • Wanneer tijdens het praten de klok op nul komt te staan, krijgt het panellid dat aan het woord was 100(0) punten.
  • Wanneer één panellid de volledige minuut ononderbroken aan het woord is geweest, dus zonder dat een ander panellid heeft gesproken, krijgt die persoon niet 100(0) maar 200(0) punten.
  • Wanneer iemand op het einde van de ronde de juiste naam heeft geraden, worden alsook 200(0) punten verdiend.
  • Op VIER krijgt elk panellid in het begin van het programma gratis 100 punten, vroeger op TV1 was dit niet het geval. Zo blijft niemand op nul staan.

Finaleronde

Zodra de twee bekende Vlamingen worden geraden, komt er een finaleronde. Daarin moeten de twee BV's eveneens een thema vol praten, met dezelfde spelregels als die voor de panelleden. Dit thema is echter volledig random. De bekende Vlaming die aan het einde van de minuut nog aan de beurt is, heeft gewonnen. Vóór de finaleronde moeten de panelleden gokken wie deze ronde zal winnen; voor het verbeteren van hun score zet elk panellid een deel (of zelfs het geheel) van zijn of haar punten in, met een minimum van 100 (vroeger 1000) punten. Bij elk panellid dat juist gegokt heeft, wordt de inzet opgeteld bij zijn of haar oorspronkelijke score, bij een foute gok wordt de inzet daarvan afgetrokken. Het panellid dat aan het einde van de aflevering de grootste score heeft, is de winnaar van de aflevering.

Wisselbeker

In het oorspronkelijke programma op TV1 werd een tussenstand bijgehouden door de punten van elke aflevering bij elkaar op te tellen. Het panellid met de meeste punten kreeg voor 1 week de wisselbeker mee naar huis. Bij aanvang van een nieuwe aflevering werd dan ook deze tussenstand getoond, en werd vermeld in wiens bezit de wisselbeker de afgelopen week was geweest.

In het vernieuwde programma op VIER is er geen sprake meer van een wisselbeker, omdat er geen vier vaste panelleden meer zijn en de panelleden continu afwisselen, waardoor dit dus niet echt meer mogelijk is.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.