Zeesneeuw

Zeesneeuw is een marien bezinksel op de oceaanbodem in de diepzee dat voornamelijk uit organisch materiaal bestaat. Het is een samenstelling van dode dierlijke en plantaardige resten, diatomeeën en ontlasting, en verder anorganisch materiaal als zand. De 'sneeuwvlokken' worden door een soort slijm uit koolhydraten bijeen gehouden en dwarrelen van de hoger gelegen regionen van de oceaan naar beneden. De vlokken groeien aan naarmate ze zinken en kunnen uiteindelijk een diameter van een paar centimeter bereiken. Het kan een paar weken duren voordat een vlok de oceaanbodem bereikt.

De meeste organische deeltjes van de zeesneeuw worden opgegeten door micro-organismen, dierlijk plankton en andere diertjes die organische resten uit het zeewater filteren. Omdat zonlicht niet tot de diepzee doordingt, zijn diepzeeorganismen meestal heterotroof en voor hun energievoorziening in grote mate afhankelijk van zeesneeuw.

Het deel van de zeesneeuw dat niet wordt opgegeten komt terecht op de oceaanbodem, waar het door biologische processen wordt afgebroken.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.