Zandenbos

Het Zandenbos is een bos op de Veluwe tussen Vierhouten en Nunspeet. Een groot deel van het Zandenbos maakt deel uit van Boswachterij Nunspeet van Staatsbosbeheer. Bij Nunspeet wordt het bos doorsneden door Rijksweg 28.

Uitzichttoren bij Veluwe transferium

Schrale bosgrond

Het Zandenbos ligt op relatief schrale zanderige ondergrond die vooral door aanplantingen in de negentiende en begin twintigste eeuw is ontstaan. Doordat het gebied ooit bestond uit kale zandverstuiving of heidevelden is er een geaccidenteerd terrein ontstaan. Door de tijd is het gebied ontwikkeld tot een gevarieerd terrein met verschillende vegetatie soorten zoals loof- en naaldbos, heide en kleine zandvlakten. In het Zandenbos liggen verschillende vennen, waaronder de Waschkolk, de Mythstee en de vennen achter het Ronde Huis.

Transferium

Tussen Station Nunspeet en de snelweg A28 ligt het ‘Veluwetransferium’. Hier is naast een 30 meter hoge uitkijktoren een ruime parkeergelegenheid voor mensen die het Zandenbos willen bezoeken. Er staan diverse speeltoestellen en in de nabijheid zijn diverse horecagelegenheden. In de omgeving zijn verschillende dagcampings en speelvelden.

Bezoekerscentrum

Het 'Bezoekerscentrum Nunspeet-Veluwe', tot 2014 'Buitencentrum Veluwe-Noord' van Staatsbosbeheer, ligt aan de rand van het dorp Nunspeet bij het Veluwetransferium [1] Het biedt allerlei faciliteiten voor de recreant en is deels gewijd aan de ontstaansgeschiedenis, het landschap en de verschillende soorten natuur van de Veluwe. Ook is er aandacht voor de vogels in de nabijgelegen Veluwerandmeren. Bij het centrum start een wandelroute die aansluit bij diverse andere routes in het omliggende bosgebied. Er is een rolstoelpad met een 1,7 km lang afwisselend parcours en voor kinderen is er een speciale kabouterroute.

Toeristenweg

In het Zandenbos ligt sinds de jaren 1960 een geasfalteerde weg, lokaal aangeduid als 'toeristische weg' [2] met daaraan verschillende mogelijkheden voor dagrecreatie, zoals kampeerveldjes. De Van Petersom Ramringweg en de Margaretha Boslaan vormen samen een route van zo’n acht kilometer door een afwisselend landschap. De weg voert nergens heen en dient uitsluitend voor het dagtoerisme.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.