Zaak-Outreau

De zaak-Outreau begon in 2001 in Frankrijk. Het werd een internationaal schandaal waarin tien Fransen onterecht werden beschuldigd van deelname aan een pedofielennetwerk. De beschuldigingen kwamen van een vrouw. Verder waren er geen bewijzen. In 2006 kwam een parlementair onderzoek over de zaak.

Het verhaal

In 2001 doet de 41-jarige in Outreau wonende Myriam Delay-Badaoui een boekje open bij het Maatschappelijk Werk. Haar twee zoontjes Kevin en Dimitri zouden slachtoffer zijn geweest van een omvangrijk pedofielennetwerk. Ze beschuldigt zeker zestig mensen, onder wie haar man, de buren, haar vrienden en zeker twintig vakantiegangers uit België.

De officier van justitie, de 23-jarige Fabrice Burgaud, arresteerde in totaal achttien van de zestig beschuldigde mensen. Voor de rechter werden er zeker zeven vrijgesproken. Een ander vrijgesproken man pleegde zelfmoord. Hij kon de schande niet langer aan. Tien andere mensen werden wel door het Hof veroordeeld. Maar ze bleken allemaal onschuldig te zijn.

Myriam Delay-Badaoui

Myriam Delay-Badaoui, geboren in een gastarbeidersgezin uit Algerije, staat bekend als een fantaste en een zeer wraakzuchtig persoon. Ze gaat zover in haar fantasie en wraak dat ze zelfs haar vader ooit beschuldigde haar seksueel te hebben misbruikt. Dat zegt haar broer Malik die geen contact meer met haar heeft. In het gezin Delay is het elke dag hommeles. Myriam is erg kortlontig en slaat haar man meerdere keren. Haar kinderen schenen ook weleens geslagen te worden.

De aangeklaagden

  • Monique Fouquerolle – een bijstandsmoeder
  • Jean-Marc Couvelard – een zwakzinnige die nog bij zijn moeder woont
  • Pierre Martel – de taxichauffeur in de buurt waar het gezin Delay woont
  • Sandrine & François Lavier – een echtpaar met vier kinderen
  • Alain Marécaux – een deurwaarder
  • Dominique d'Ville – een Jehova's getuige
  • Daniel Legrand – een buurjongen
  • François Mourmand – postbode, degene die zelfmoord had gepleegd
  • Noël Rossignol – een penvriend die haar liefde had afgewezen

Nasleep

De zaak leidde in 2006 in heel Frankrijk tot veel commotie. Overal in het land braken protesten uit. Hoe kon het gebeuren dat in Frankrijk, dat trots is op zijn democratische manier van rechtsvervolging, zo'n gerechtelijke blunder heeft plaatsgevonden? En ze eisen commentaar van de toenmalige president Jacques Chirac die zich liever niet liet zien. Wel beloofde Chirac aan de Franse krant Libération dat hij een parlementair onderzoek laat houden over de zaak.

Op 1 maart 2011 werd een vrijgesproken echtpaar opnieuw gearresteerd. Dat gebeurde nadat twee kinderen van de man en de vrouw het huis ontvlucht waren naar de vrouw bij wie ze verbleven toen hun ouders in voorarrest zaten voor de zaak-Outreau. Volgens de kinderen van 10 en 11 werden ze zeer slecht behandeld. Medisch onderzoek zou dat bevestigd hebben.[1]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.