Yamaha CS2x

De Yamaha CS2x is een op samples gebaseerde synthesizer geproduceerd door Yamaha in 1999. De CS2x is volgens Yamaha ontworpen voor maximale klankcontrole, en is de opvolger van de succesvolle CS1x synthesizer. Verbeteringen zijn de 64-noten polyfonie, een groter klankgeheugen van 16 MB en een 24 dB/octaaf LPF/HPF filter. De CS2x was met name gericht op de dance muziekstijl, en podiumgebruik.

CS2x
Synthesizer
Yamaha CS2x synthesizer
Jaar1999
Type displayVaste indeling, verlicht
Klavier61 toetsen, aanslaggevoelig, geen aftertouch
Polyfonie64 noten
Type syntheseAWM2
FiltersLPF/HPF/Cutoff/Resonantie
Multitimbraal16 kanalen in Multi mode
13 kanalen in Performance mode
Geheugen256 preset en
256 user klanken (Performance mode)
779 XG klanken (Multi mode)
EffectenDrie 24 bit effectprocessors
AansluitingenMIDI in/out/thru
3x voetpedaal
Lijningang
Computer interface
ControlReal-time draaiknoppen
Extra'sArpeggiator met 40 patronen
Portaal    Muziek

De CS afkorting staat voor Control Synthesizer.[1]

Bijzonderheden

De Yamaha CS2x heeft een zilverkleurige behuizing gekregen, in contrast tot de blauwgekleurde CS1x. Het apparaat heeft een opvallend afgeschuinde linkerkant. De CS2x heeft een stereoingang voor het mixen van de CS2x klanken met externe audiosignalen, bijvoorbeeld afkomstig van een sampler of cd speler. Voor deze ingang kunnen geen effecten worden toegevoegd. Sommige klanken zijn afkomstig uit Yamaha's EX5 synthesizer, en veel klanken van de CS1x zijn erin terug te vinden. In tegenstelling tot de Yamaha CS6x, is er van de CS1x en CS2x nooit een moduleversie geproduceerd.

Specificaties

  • 61 toetsen, niet-gewogen
  • 16 MB aan Wave ROM met AWM2 klanken
  • Multi Mode: 779 klanken in XG mode
  • Performance Mode: 256 preset en 256 user klanken
  • 30 drum kits
  • Arpeggiator met 40 patronen
  • 8 real-time klankcontrole draaiknoppen
  • 2 Scene geheugens, voor overgangen tussen twee draaiknop posities
  • Drie 24 bit effectprocessors (12 galm, 14 chorus en 62 variations)
  • Stereoingang
  • To Host seriële interface, voor het direct aansluiten van de CS2x op een computer
  • Verlicht lcd scherm met vaste indeling en 2 regels
  • TG300B stand, voor het afspelen van compatibele muziek.

Paneel

De linkerkant van het paneel heeft een volumeknop en 8 knoppen voor het aanpassen van de klanken. Er zijn 3 knoppen voor de envelope en 3 voor filters. Daarnaast nog 2 toewijsbare knoppen. In het midden zit een numeriek gedeelte voor het selecteren van een klanknummer. Aan de rechterkant is een matrixveld zichtbaar om meer parameters in te kunnen stellen van het synthesizer gedeelte. Hier kan met een rij- en kolomsysteem de gewenste parameter worden gekozen.

Verbindingen

De CS2x kan via MIDI connectors worden aangesloten. Er zijn 3 voetpedaal aansluitingen, waarvan er 2 vrij zijn in te stellen. Daarnaast is er een seriële To Host poort aanwezig voor een directe verbinding met een Mac of pc. Stuurprogramma's kunnen gedownload worden vanaf de XG softwarepagina op Yamaha's website.[2]

Scherm

Yamaha CS2x scherm

Het scherm van de CS2x bestaat uit 2 regels. De bovenste regel toont de klankcategorie, bijvoorbeeld Or voor orgels, Pd voor pads en Ld voor melodieklanken, met de naam van de klank. Deze naam is aan te passen door de gebruiker. De tweede regel toont PI of PII voor de preset bank, en UI of UII voor de user bank. Als er een E symbool zichtbaar is, dan is de huidige klank aangepast en zal opgeslagen moeten worden om deze te behouden. Verder is op de tweede regel het klanknummer zichtbaar en laag plus octaaf informatie. Kleine pijlen aan de boven- en onderkant geven aan in welke stand de CS2x werkt, bijvoorbeeld Performance, Multi of Utility stand.

Sequencer

Yamaha QY70

De Yamaha CS2x kan uitgebreid worden met een kleine sequencermodule. De CS1x, CS2x en AN1x synthesizers hebben allen een kleine lip aan de rechtkant, geschikt voor een QY of SU module. De QY70 en QY100 modules werden aangeprezen in promomateriaal als meest geschikt, zowel in uiterlijk als ondersteuning.[1]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.