WoesteLand

WoesteLand is de landelijke jongerenwerkgroep van het IVN. De werkgroep bestaat uit jonge vrijwilligers die activiteiten voor jongeren organiseren in binnen- en buitenland. WoesteLand wil met haar activiteiten jongeren betrekken bij natuur en milieu.

Geschiedenis

In 1962 organiseerde het IVN voor het eerst een natuurbeschermingswerkkamp voor jongeren. Begin jaren 70 kreeg deze groep een officiële naam: de Werkgroep van Kampbegeleiders (WvK). De WvK had op haar hoogtepunt, rond 1990, meer dan 300 leden. Onder leden werden alleen de begeleiders verstaan, dus niet de deelnemers. De werkgroep was onderverdeeld in 8 regio's die zelfstandig hun eigen activiteiten verzorgden. Tijdens de kampen en werkweekends werd voornamelijk natuurbeheerswerk gedaan. Het werk werd gebruikt als startpunt voor natuureducatie. Later werden ook kampen georganiseerd waar maar halve dagen werd gewerkt, zodat meer tijd ontstond voor andere programma-onderdelen.

Door studiedruk en algemene maatschappelijke tendensen is het aantal vrijwilligers teruggelopen tot het om financiële en organisatorische redenen nodig leek om de werkgroep in te krimpen tot een landelijke werkgroep zonder regio's. Op dat moment is de naam gewijzigd in IVN-jong. IVN-jong had een magazine "Buitengewoon" en een intern nieuwsblad "Wildgroei".

De naam Woesteland zag in 2001 het licht als naam voor de brochure met zomerkampen. In 2002 werd ook het 'WoesteLand Festival' georganiseerd. De werkgroep heet sinds 2005 officieel WoesteLand. De laatste jaren zijn ongeveer 30 vrijwilligers actief. WoesteLand brengt ongeveer twee keer per jaar een nieuwsbrief uit.

In 2011 ging WoesteLand haar 50e levensjaar in. Daarom werd er een grote reünie gehouden voor iedereen die ooit actief is geweest voor de WvK / IVN-jong / WoesteLand. Tevens heeft WoesteLand een jubileumboek uitgebracht. Zie de link hieronder voor meer informatie.

Activiteiten

De belangrijkste activiteiten die WoesteLand organiseert, zijn zomer- en winterkampen. Iedere activiteit wordt opgebouwd rond een thema, dat als een rode draad door het programma loopt. Er zijn workshops en creatieve activiteiten, maar er is ook veel ruimte voor inbreng van deelnemers. 's Ochtends of 's middags wordt er vaak vrijwilligerswerk gedaan in de natuur, zoals hooien, plaggen of boompjes steken. Het eten wordt door de begeleiding met hulp van de deelnemers klaargemaakt.

Natuur & Milieu

Tijdens activiteiten van WoesteLand is veel aandacht voor natuur en milieu. Er wordt natuur- en milieu-educatie gegeven. Deze is niet zozeer gericht op kennis, maar vooral op praktische natuurbeleving. Een belangrijk onderdeel van de activiteiten is altijd het natuurbeheerswerk. De deelnemers en begeleiders helpen daarmee een natuurbeheerder. Er wordt meestal samengewerkt met Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer of biologische boeren. Verder is er ook veel aandacht voor milieuzorg: de activiteiten zijn zo min mogelijk milieubelastend. Het eten is vegetarisch en zo veel mogelijk biologisch.

Samenwerkingsprojecten

WoesteLand werkte via Keigroen samen met andere organisaties op het gebied van natuur en milieu. WoesteLand deed in 2004 mee met de organisatie van Ecotopia. WoesteLand doet ook mee met de landelijke natuurwerkdag en deed in het verleden mee met Groen Café.

Samenwerkingsprojecten van WoesteLand

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.