Wij, Heren van Zichem

Wij, Heren van Zichem was een Vlaamse televisieserie, uitgezonden tussen 1969 en 1972 (26 afleveringen), geregisseerd door Maurits Balfoort. De opnames gebeurden gedeeltelijk in Zichem zelf. Het scenario was gebaseerd op een samensmelting van verschillende verhalen van Ernest Claes, zoals De Witte, Het leven van Herman Coene en Het Kosthuis Fien Jansens. De serie is verscheidene malen door de BRT uitgezonden en was ook (ondertiteld) op de Nederlandse televisie te zien.

Destijds was het een van de populairste televisiereeksen in Vlaanderen, en won in 1971 Humo's Prijs van de Kijker.

Rolverdeling

Acteur PersonageEpisodesOpmerkingen
Philips, Luc Luc PhilipsPastoor Munte26Munte was een echt bestaande figuur, geboren Dominicus Minten 1830-1899, pastoor van Zichem van 1877 tot 1897.
Marcel, Robert Robert MarcelJef, de smid26
Van Der Groen, Dora Dora Van Der GroenMelanie / Vrouw Coene26Dubbelrol
Exelmans, Fons Fons ExelmansLewie, de wittekop25Gebaseerd op het personage uit De Witte, deels een autobiografisch personage van Ernest Claes.
Dewachter, Martha Martha DewachterRozelien23
De Meyere, Jo Jo De MeyereHerman Coene21
Van Santvoort, Jenny Jenny Van SantvoortClementine20
Storm, Bob Bob StormPeter Coene19
Morel, Jacky Jacky MorelFons Coene15
Verheyden, Bernard Bernard VerheydenSepke14
Zimmerman, Denise Denise ZimmermanElza van Berckelaer11
Petersen, Ann Ann PetersenFien Janssens10
Moeremans, Walter Walter MoeremansFrank Hofkens10
De Weirdt, Hans Hans De WeirdtHein10
Verniers, Greta Greta VerniersLiza9
Bolders, Roger Roger BoldersNiske9
Goossens, Maurits Maurits GoossensKoster Fideel9
Verhaeghe, Ray Ray VerhaegheGeert Boonejan9
Van den Brande, Frans Frans Van den BrandeMeneerke Parmentier9
Mermans, Marilou Marilou MermansWieske7
Cornelis, Walter Walter CornelisBroos Aspeslagh, de stroper7
Tanghe, Jenny Jenny TangheMoeder Cent6
Conings, Marie-Louise Marie-Louise ConingsTrees6
Muës, Jan Jan MuësPeerke Grüne6
Calberson, Claudia Claudia CalbersonEmma Beukelaers6
Vanattenhoven, Miel Miel VanattenhovenVictalis Van Gille6
Vanattenhoven, Michel Michel VanattenhovenSchoolmeester Baekelandt6
Decorte, Marc Marc DecortePol Taels6
Van Lier, Annie Annie Van LierMarieke5
De Vel, Lou Lou De VelSus van Truyen5
Bergers, Piet Piet BergersDokter Volders5
Crab, Jo Jo CrabAngelien5
Peeters, René René PeetersMette4
Reusens, Jan Jan ReusensBet Kek4
Van Beek, Lode Lode Van BeekDries Van den Heul4
De Boeck, Frans Frans De BoeckMiel Van den Buskop4
Meeus, Marcel Marcel MeeusBaron Luc van Berckelaer3
de Ghouy, Diane Diane de GhouyBarones Hedwige van Berckelaer3
Aubertin, Jacques Jacques AubertinNotaris Dutry3
Lommée, Rita Rita LomméeGabrielle Verbeeck3
Maas, Frans Frans MaasJan Haesaerts3
Lee, Lia Lia LeeZelia3
Van Lanckere, Carlos Carlos Van LanckerePover3
Schevernels, Jeanine Jeanine SchevernelsTilleke Savooi3
Van Kerckhove, Danny Danny Van KerckhoveNand3
Baraitre, Toon Toon BaraitreRist3
Bernaerd, Robert Robert BernaerdJesper3
Champagne, Bert Bert ChampagneWar3
Vandermeulen, Gaston Gaston VandermeulenWannes Raps2
De Caluwé, Jo Jo De CaluwéFred, de rooie2
Hiroux, Nady Nady HirouxMadame Cleenmans2
Mues, Norbert Norbert MuesGust2
Van der Aa, Lea Lea Van der AaBette Savooi2
Rits, Walter Walter RitsSeppe Landuyt2
Van der Bracht, Johan Johan Van der BrachtE.H. Laurent2
De Swaef, Willy Willy De SwaefE.H. Depuydt2
Voners, Johny Johny VonersKippe1
Marchand, Gerda Gerda MarchandLucieke1
Decleir, Jan Jan DecleirStegger1
Smets, Rita Rita SmetsNette1
André, Bert Bert AndréHilaire, waard in Leuven?Deze rol werd niet vermeld in de aftiteling.
Boni, Chris Chris BoniGermaine, waardin in Leuven?Deze rol werd niet vermeld in de aftiteling.
Branckaerts, Sjarel Sjarel BranckaertsCyriel?Deze rol werd niet vermeld in de aftiteling.

Afleveringen

Aflevering 1

Fons Coene kan zijn vader, de rijke herenboer van de Donkelhoeve, niet overtuigen van zijn liefde voor Marieke, de dochter van de koster. Wannes Raps kan ook al niet op de goedkeuring van boer Coene rekenen. De dagloner wordt maar matig betaald voor zijn laatste werk. Wannes Raps gaat eerst langs bij Lewie van Mette, en daarna in een caféke aan de rand van Zichem.

Daar valt Broos de stroper binnen, lijkbleek omdat hij een spook gezien heeft. Hij heeft in zijn vlucht zijn geweer laten vallen, maar durft het niet terug te halen. Wannes Raps is minder bang uitgevallen en zegt Broos dat hij zijn geweer wel zal gaan zoeken. En ineens kan hij dan het geschoten konijn meenemen. Maar in plaats van een konijn vindt Wannes de veldwachter en de boswachter die hem arresteren.

Jef de smid vrolijkt zijn dagen op met de mensen te plagen. Zowel Lewie van Mette als juffrouw Emma Beuckelaers, de catechismuslerares, zijn mikpunt van zijn spot. Maar Jef heeft wel een goed hart. Hij vangt Wannes Raps op in zijn café als die pas is vrijgekomen.

Aflevering 2

Fons probeert Marieke nog altijd te overtuigen om voor hem te kiezen. Maar zij denkt eraan om in het klooster in te treden. Wannes heeft onderdak gevonden bij de familie van Lewie ('De Witte'). Hij krijgt berouw over zijn miserabel leven en denkt eraan om terug naar Diest te gaan, om te biechten bij pater Bernardus. Hij blijft slapen bij de familie van Lewie en staat ’s anderendaags vroeg op. Maar ver geraakt hij niet. Langs de weg sterft hij.

Pastoor Munte krijgt te horen dat Lewie, één van zijn misdienaars, geregeld beroep doet op moeder Cent, die aan de kant staat van de liberalen van het dorp. Daar is de pastoor niet zo gelukkig mee.

Herman Coene is de tweede zoon van de herenboer Coene. De Donkelhoeve zal echter naar zijn oudere broer, Fons, gaan. Herman wordt aangespoord om na zijn studies het priesterkleed aan te trekken.

Voor Broos is de dood van Wannes Raps in feite een meevaller. Wannes werd immers verdacht van de stroperijen en gezien de verdachte dood is, wordt het onderzoek stopgezet. Maar daarmee zijn de zorgen van Broos niet voorbij. Hij moet hertrouwen met Bette Savooi die een kind van hem verwacht. En Bette is niet echt een goede keus, volgens veel Zichemnaren.

Wannes Raps krijgt een plechtige begrafenis geregeld door pastoor Munte. Maar de pastoorsmeid Roselien is het daar niet mee eens. De pastoor komt onderweg een stel spelende kinderen tegen die vechten om een broek. Die broek hebben ze afgenomen van een dronkaard, Dries, die de geboorte van zijn zevende kind viert. De pastoor vindt hem al dansend zonder broek in de café van Jef de smid en spelt hem de les.

Aflevering 3

Lewie neemt Gust van Sus van Truyen mee naar de kerk. Hij hoopt hem zo te overhalen om ook zijn communie te doen. Maar de vragen van pastoor Munte brengen al snel aan het licht dat Gust een regelrechte goddeloze is.

Pastoor Munte gaat vragen voor uitstel van betaling voor een pachter van boer Coene. Tijdens de discussie gaat het ook over de wrok die boer Coene koestert tegenover “die van het kasteel”. De barones maakte veel schulden en moest lenen bij boer Coene. De baron kon enkel zijn schulden afkopen met grond waardoor de Donkelhoeve hoe langer hoe meer landerijen kreeg.

Broos wil langs bij pastoor Munte om hem te melden dat hij gaat hertrouwen met Bette Savooi. Maar gezien Bette niet echt een goede reputatie heeft, vraagt hij Niske, zoon van Jef de smid, om mee te gaan naar de pastoor.

Lewie trekt ten strijde tegen het ongeloof en hij slaagt erin Gust te bekeren. Hij stelt de heiligen van Zichem aan hem voor en neemt hem mee naar de catechismusles. Dries van den Heul houdt zijn zevende kind ten doop en Broos staat op trouwen. Pastoor Munte heeft een lang gesprek met boer Coene en we komen heel wat te weten over de Heren van Zichem.

Aflevering 4

Ik dobbelde mee, en won er zeven ton schulden mee

In deze aflevering zingt Pastoor Munte de lof van het Demerland en zijn bewoners. Maar nu Boer Coene op het punt staat de hand te leggen op het laatste stuk grond van het Wazinghuis, acht de herder het ogenblik gekomen om een bezoek te brengen aan de sinistere oude baron van Berckelaer. Lewie mag ondertussen de werkkamer van de pastoor opruimen, maar de bekoring bekruipt hem en hij steelt drie sigaartjes. Gelukkig hoeft wie van zijn pastoor steelt, niet uit de biecht te klappen om het weer goed te make

Aflevering 21

Als Herman van zijn flamingantisch avontuur terugkomt, durft hij zich haast niet aan zijn vader te vertonen. Pastoor Munte en Moeder Cent worden ingezet. Vrouw Coene, die gelukkig weer beter is geworden, weet het zo te regelen dat Herman naar Leuven mag om zijn studies aan de universiteit verder te zetten. In Leuven maakt hij kennis met de Rooie, een eeuwige student, die hem aan een kot helpt en hem inwijdt in het studentenleven.

Aflevering 22

De liefde van Herman en Elza is opengebloeid. Als Luc Van Berckelaer bemerkt dat het haar ernst is, besluit hij met de stugge broer Coene te gaan praten. Maar boer Coene blijft onverzoenlijker dan ooit. De baron stelt voor dat Elza op reis zou gaan en de tijd zijn werk te laten doen. Pastoor Munte besluit tot een expeditie naar Antwerpen met het doel Liza weer met haar Geert en haar leven in Zichem te verzoenen. Maar Liza is Niske niet…

Aflevering 23

Lewie heeft in de abdij van Averbode een tweede familie gevonden. In de schaduw van de abdij beleeft de wittekop zijn eerste kennismaking met het schone geslacht. Elza is gaan studeren aan het Mozarteum te Salzburg en de verwijdering valt Herman erg zwaar. In de rumoerige studentencafés kan hij geen vergetelheid vinden. En dan is er in Zichem ook iets gebeurd: Bet Kek heeft in een dronken bui een pint op Dries van den Heul zijn kop stukgeslagen. Er komt een proces van…

Aflevering 24

Meneerke Parmentier voelt zijn einde naderen en maakt zijn testament op. Clementines hart is vol verwachting. Herman en Elza schrijven elkaar brieven, maar de afstand weegt Herman zwaar. In zijn hunkering naar een warme aanwezigheid gaan zijn gedachten uit naar Gabrielle en zoekt hij troost bij andere meisjes. En terwijl Herman in Leuven van het rechte pad afwijkt, volstrekt zich in Zichem een tragedie met verstrekkende gevolgen.

Aflevering 25

Na de dood van Meneerke Parmentier wacht Clementine een enorme ontgoocheling. Het verlies van zijn oudste zoon maakt van Boer Coene een wrak. Herman weigert zijn studies stop te zetten om op de hoeve te komen werken. Met privélessen tracht hij aan het nodige geld te komen. Hij twijfelt aan de trouw van zijn geliefde. Herman wordt met de dag Actiever in het woelige, flamingantische studentenleven. Omwille van een artikel in “Ons Leven” wordt hij van de cursussen uitgesloten.

Aflevering 26

Pastoor Munte geeft een afscheidsmaal aan de socialisten en de ketters van het dorp. Broos, net terug uit de gevangenis, is ook van de partij. Herman beleeft een onverwacht weerzien met Elza. Overtuigd dat zij hem niet trouw is gebleven, raakt hij overstuur en ernstig ziek. Als hij weer beter is, gaat hij naar zee om de vurige Gabrielle op te zoeken. Maar ook daar gaat hij op de vlucht. Boer Coene is er erg aan toe, maar het komt wel tot een verzoening met zijn zoon. Elza komt naar de hoeve…

Trivia

  • In het Neroalbum "Magelaan 2" (1971) verklaart Meneer Pheip dat hij liever naar de televisiereeks "Messieurs de Zichem" wil kijken dan naar een documentaire over Magelaan.
  • In het Neroalbum "Zongo in de Kongo" (1971) door Marc Sleen blijkt Zongo, de Masaïtoverdokter, midden in de jungle een televisie te hebben. In strook 54-55 zegt hij dat hij eerst naar "Wij Heren van Zichem" wil kijken.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.