Wiervis

De wiervis (Phyllopteryx taeniolatus) is een straalvinnige vissensoort uit de familie van zeenaalden en zeepaardjes (Syngnathidae).[2] De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1804 door Lacepède.

Wiervis
IUCN-status: Gevoelig[1] (2006)
Phyllopteryx taeniolatus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde:Syngnathiformes (Zeenaaldachtigen)
Familie:Syngnathidae (Zeenaalden en Zeepaardjes)
Geslacht:Phyllopteryx
Soort
Phyllopteryx taeniolatus
(Lacepède, 1804)
Afbeeldingen Wiervis op Wikimedia Commons
Wiervis op Wikispecies
Portaal    Biologie
Vissen

Kenmerken

Dit zeepaardje heeft kenmerkende, vreemd gevormde beenplaten en bladvormige aanhangsels op het lichaam, waardoor het dier nagenoeg onzichtbaar is tussen de bodemflora. De lange staart is evenzo bedekt met bladvormige aanhangsels, maar is niet oprolbaar zoals bij de meeste zeepaardjes. Door zijn heldere kleuren, die variëren van bruin tot oranjerood met gele vlekken, is hij echter gemakkelijk te vinden in open water buiten het rif. De lichaamslengte bedraagt maximaal 46 cm.

Leefwijze

Het voedsel van dit dier bestaat in hoofdzaak uit plankton uit de hogere waterlagen en kleine ongewervelden, die ze tussen de flora op de zeebodem zoeken.

Verspreiding en leefgebied

Deze soort komt voor aan de zuidkust van Australië en aan de kusten van Tasmanië tussen wieren en zeegrassen op de zeebodem nabij rotsriffen.

Status

De soort staat op de Rode Lijst van de IUCN als Gevoelig, beoordelingsjaar 2006.[1]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.