Wes Anderson

Wesley Wales (Wes) Anderson (Houston (Texas), 1 mei 1969) is een Amerikaans regisseur en scenarist van films en commercials. Hij studeerde filosofie aan de Universiteit van Texas. Hij heeft veel samengewerkt met Owen Wilson, die hij ontmoette tijdens een toneelschrijfcursus aan de universiteit. Hij heeft meer dan dertig belangrijke filmprijzen gewonnen en drie Oscar-nominaties in de wacht gesleept.

Wes Anderson
Volledige naamWesley Wales Anderson
Geboren1 mei 1969
Geboorteland Verenigde Staten
Jaren actief1994 – heden
BeroepRegisseur, scenarist
GenreDrama, komedie
(en) IMDb-profiel
Moviemeter-profiel
Portaal    Film

Filmografie

Thema's

In de films van Wes Anderson is een aantal terugkerende thema's:

Problematische familieverhoudingen

Mislukking

  • Dignans mislukte pogingen een groot crimineel te worden in Bottle Rocket
  • Max' mislukte pogingen om de lerares Rosemary Cross te versieren in Rushmore
  • Eli Cash' mislukking als schrijver, en de mislukte poging van Royal Tenenbaum zijn vrouw Etheline terug te winnen in The Royal Tenenbaums
  • de mislukking van Steve Zissous film 'the Jaguar Shark' (na zijn grote succes) en de min of meer mislukte toenaderingspogingen tussen Steve en Ned in The Life Aquatic with Steve Zissou
  • de mislukking van Francis' zorgvuldig geplande spirituele reis door India in The Darjeeling Limited
  • de mislukking van Mr. Fox's pogingen zijn familie te beschermen in Fantastic Mr. Fox
  • de mislukte poging van Sam en Suzy om te vluchten en een nieuw leven te beginnen in Moonrise Kingdom

Existentiële leegte

Wes Anderson zelf zei in een interview met Charlie Rose: "All the movies that I've made aren't entirely comedies, they're comedies and they're dramas, and I'm sure they are about emptiness." (Alle films die ik heb gemaakt zijn niet volledig komedies, het zijn komedies en drama's en ik ben er zeker van dat ze over leegheid gaan)[1]

Onmogelijke liefde

Verlies van dierbaren

Zelfmoord

Samenwerking

Op Hotel Chevalier na heeft Wes Anderson al zijn films in samenwerking met anderen geschreven. In een interview zei hij daarover "writing on my own is not fun for me" (In mijn eentje schrijven vind ik niet leuk)[2]. Zo schreef hij de beide versies van Bottle Rocket, Rushmore en The Royal Tenenbaums samen met zijn studievriend, acteur Owen Wilson. The Life Aquatic with Steve Zissou schreef hij samen met regisseur Noah Baumbach. The Darjeeling Limited schreef hij samen met Roman Coppola en Jason Schwartzman. Andersons film Fantastic Mr. Fox is gebaseerd op het gelijknamige boek van Roald Dahl, hij heeft het script voor deze film in samenwerking met Noah Baumbach geschreven.

Wes Anderson werkt vaak samen met dezelfde acteurs en dezelfde crew. Acteurs die vaak een hoofdrol spelen in de films van Wes Anderson zijn Owen Wilson, Luke Wilson, Bill Murray, Anjelica Huston en Jason Schwartzman.

Acteurs die vaak terugkomen in bijrollen zijn Seymour Cassel, Kumar Pallana, Dipak Pallana (zoon van Kumar), Andrew Wilson (broer van Owen en Luke), Waris Ahluwalia, Stephen Dignan, Brian Tenenbaum , Eric Chase Anderson (de broer van Wes Anderson), Edward Norton, Jeff Goldblum en Adrien Brody.

Eric Chase Anderson heeft tevens veel illustraties die opduiken in de films ontworpen. Zo maakte hij de schilderingen die in The Royal Tenenbaums aan Richie Tenenbaum worden toegeschreven. Hij ontwierp de illustraties op de koffers van de Whitman broers in The Darjeeling Limited en maakte hij de schilderijtjes die Jack Whitman in zijn Parijse hotelkamer heeft hangen in Hotel Chevalier. Ook ontwierp hij de dvd-hoesjes voor de dvd's Rushmore, The Royal Tenenbaums en The Life Aquatic with Steve Zissou in de Criterion Collection.

Robert Yeoman heeft aan alle films van Wes Anderson meegewerkt als beeldregisseur.

De Production Designers waarmee Anderson heeft samengewerkt zijn Mark Friedberg en David Wasco.

De originele muziek in de eerste vier films van Anderson is gecomponeerd door Mark Mothersbaugh. In Fantastic Mr. Fox nam componist Alexandre Desplat echter het stokje over.

Bronnen

  1. Charlie Rose (26 oktober 2007) A conversation with director Wes Anderson
  2. The Guardian (12 februari 2005) Into the deep
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.